Namirnice kao što su bulgur, kinoa i smeđi pirinač štite od hroničnih oboljenja poput dijabetesa, prekomerne težine i raka. One sadrže fitohemikalije, fitoestrogene i saponine, koji, sa svoje strane, štite od degeneracije ćelija, a vlakna u njima potpomažu održavanje normalne težine.
Bulgur je bogat vitaminima, mikroelementima i kiselinama. Njegov sastav pomaže u jačanju imunog sistema, pozitivno utiče na rad srca, krvnih sudova, želudačno-crevnog trakta i nervnog sistema. Od njega se pravi doručak, kao i glavno jelo, garnir i deserti. Pozitivno utiče na metabolizam i želudačno-crevni trakt, lak je za varenje, čisti od toksina, stabilizuje nervni siste, smanjuje stres i nervozu, pozitivno utiče na kožu, kosu i nokte.
Glavna prednost bulgura kod dijabetesa jeste što se on sporo pretvara u glukozu, pa tako ubrzava razgradnu masti i balansiranje nivoa šećera u krvi. Bulgur ima moć i pomaže u borni sa bakterijama i štetnim mikroorganizmima i potpomaže eliminaciju upalnih procesa. Kod dijabetesa bulgur se pravi kao ovsena kaša, koja služi kao dodatak glavnim jelima ili kao dopuna uz salate. Ovu namirnicu je najbolji da dijabetičari prave, tako da njihov odnos bude 1:3, uz dodavanje soli. Od njega možete napravti ćufte, da ga dodate čorbi ili da ga kombinujete sa mlevenim mesom.
Kinoa je najbolja namirnica za one osobe koje su osetljive na gluten. U poređenju sa drugim žitaricama, ona sadrži više hranljivih materija, antioksidanata, proteina, vlakana i minerala. Kinoa održava nivo šećera u krvi i najbolja je namirnica za dijabetičare. Ona ima nizak glikemijski indeks, pa zato se nakon nje šećer u krvi ne povišava. Ishrana sa kinoom uspešno kontroliše dijabetes tipa 2 i visok krvni pritisak.
Bogata je proteinima i gotovo svim aminokiselinama. Ona je namirnica koja neverovatno dobro utiče na nivo šećera u krvi i izuzetno je ukusna. Dodajte je jelima kada je kuvana ili je koristite umesto pirinča, dodajte je garnirima ili je kombinujte sa raznim namirnicama - veoma je korisna! Ako konzumirate kinou, poboljšaćete svoje zdravstveno stanje.
Pirinač se smatra namirnicom koja je deo zdrave ishrane. Bogat je ugljenim hidratima, velikim brojem vitamina, esencijalnim aminokiselinama, sadrži fosfor, gvožđe, cink, kalijum, jod i veoma malo soli. Beli pirinač može biti uzrok dijabetesa, jer njegova zrna sadrže više šećera, pa se može smatrati da je u tom pogledu nepoželjna namirnica.
Smeđi pirinač ne sadrži proste ugljene hidrate, što znači da on ne može povećati nivo šećera u krvi kod dijabetičara. On sadrži samo složene ugljene hidrate, vlakna rastvoriljiva u vodi, veliki broj vitamina, selen i polinezasićene masne kiseline. Konzumiranje smeđeg pirinča kod dijabetesa je veoma korisno. Specijalna dijeta je ključ zdravlja kod dijabetičara i velika je greška misliti da se po pitanju dijabetesa ne može ništa učiniti. Postoji veliki broj ukusnih i zdravih jela koja su dozvoljena dijabetičarima, uključujući i pirinač. Eto i nekih od njih:
- Čorba sa karfiolom i smeđim pirinčem - skuvajte bujon od povrća. Oljuštite i iseckajte luk, propržite ga sa 50 g maslaca u tiganju, zajedno sa pirinčem. Dodajte smesu iz tiganja u bujon i kuvajte dok pirinač ne bude polugotov. Dodajte 200 g karfiola u kipuću čorbu i kuvajte još 15 minuta. Pri serviranju dodajte 1 kašiku kisele pavlake i posipajte svežim zelenim začinima.
- Mlečna čorba sa šargarepom i smeđim pirinčem - Ogulite 2 šargarepe i isecite na kockice i stavite ih u šerpu sa malo vode i maslaca, pa ostavite čorbu da proključa na tihoj vatri. Sipajte 2 šolje svežeg mleka i m dodajte 50 g pirinča, kuvajte oko 30 minuta, pa posolite po želji.
- Za dijabetičare možete napraviti i pilav sa smeđim pirinčem. Jeidni uslov je da meso sadrži nizak procenat masti. Najbolja kombinacija za pilav jeste pileći file, smeđi pirinač šargarepa.
- Riblje ćufte sa smeđim pirinčem - uzmite niskomasne riblje filete, sameljite ih pomoću mašinice za meso, zajedno sa lukom. Dodajte korice hleba, natopljene vodom, 2 jajeta i so po želji. Posebno skuvajte smeđi pirinač i pomešajte sa ribljim mesom. Napravite ćuftice, uvaljajte ih u prezle i ispržite u tiganju sa uljem. Ako želite, možete ih prodinstati u sosu od paradajza.
Komentari