Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kulinarska upotreba eskarola

Kulinarska upotreba eskarola

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
97
Kulinarska upotreba eskarola

Eskarol (Escarol) je zeleno lisnato povrće, član porodice cikorije. Ima široke, zelene, kovrdžave listove i blago gorak ukus. Može se konzumirati i sirovo i kuvano.

Escarole je manje gorak od ostalih članova ove porodice. Gorčina se najjače oseća u osnovi, a listovi postaju gorki tek kad potamne.

Eskarol obezbeđuje više vitamina i minerala nego obična Ajsberg salata. Ima malo kalorija i visok sadržaj vitamina A, vlakna, kalcijum, gvožđe i vitamin C.

Velika količina vitamina A pomaže u prevenciji osteoporoze i raka. Osim što se servira u zelenim salatama, eskarol se često dinsta.

Takođe se često uključuje u recepte za testenine i supe, a posebno se poštuje u italijanskoj kuhinji. Jedan od najpoznatijih recepata sa eskarolom je onaj sa belim pasuljem i dodatkom šunke ili slanine.

Kada se koristi u salatama, unutrašnji listovi svetlije boje su dobar izbor. Odlično se slaže sa voćem u salatama, kao i sa mlečnim proizvodima. Čak se dobro slaže i sa jakim ukusom sireva poput rokfora i kozjim sirom. Savršen je kao prilog za meso.

Kulinarska upotreba eskarola

Isecite ga na trakice i dodajte u supe. Na ovaj način jelo je obogaćeno bojom, vlaknima i hranljivošću.

Eskarol, pripremljen na roštilju, je lep način da zaokružite svoj meni. Glavica se može prepoloviti, a zatim začiniti maslacem i biberom. Na kraju, samo ga treba staviti na roštilj. Služi se sa sirćetom i rendanim sirom na vrhu.

Lagano zgnječeni eskarol sa limunom je odličan dodatak jelima od ribe, morskih plodova ili vegetarijanskim jelima. Eskarol je takođe sastojak italijanske praznične Straćatela supe, koja se jede za Božić, Novu godinu ili Uskrs. Takođe je deo italijanske Svadbene supe, nazvane tako jer se meso i zelenilo u njoj dobro slažu kao mladenci na svadbenoj ceremoniji.

Pogledajte takođe razliku između endivije i eskarola.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest