Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Brašno od graška - kulinarska upotreba

Brašno od graška - kulinarska upotreba

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
93592
Brašno od graška - kulinarska upotreba

Brašno od graška se dobija putem mlevenja osušenih zrna graška. Kao i sve mahunarske, grašak ne može da se pohvali širokim spektrom vitamina, ali oni koje sadrži su veoma porebni organizmu: C, Pp, grupa B. Brašno od graška ima iste korisne materije (vitamine, minerale, vlakna, dosta proteina) kao i sama zrna graška. ali u lakše svarljivom obliku.

Brašno od graška je primenljivo kod zdrave ishrane i relativno je jeftino. Grašak sadrži veliku količinu biljnog proteina koji u potpunosti zamenjuje meso, ali je bez holesterola. Ne pokazuje negativan uticaj na gastrointestinalni trakt i sadrži vlakna, koja imaju blagotvoran efekat kod problema, nastalih usled poremećaja digestivnog trakta. Kod nedostatka vitamina korisno je da se jedu peciva od brašna od graška - palačinke od graška, mafini i različite slane pite. Za one koji su na dijete ili žele da smanje nivoe svog holesterola, ovo brašno će biti dragoceno nalazište. Odgovarajuće je za decu za mentalnu stimulaciju i skaldištenje energije.

Narodna medicina preporučuje uzimanje 1 supene kašike brašna od graška 3 puta na dan za poboljavanje kvaliteta kože i normalizovanje metabolizma. Međutim, kod nekih oboljenja želuca i creva jela sa graškom su kontraindikovana, tako da samolečenje ovde nije najbolja opcija. Potrebno je da se on izbaci u prisustvu upalnih procesa, holecistitisa, gihta i nefritisa.

Kulinarska upotreba brašna od graška

Brašno od graška se koristi u različitim jelima - za bolju apsorpciju. Ne apsorbuje masnoće prilikom prženja.

Tatarska jela čumar i salma, arapski falafel, ruska kaša od graška, engleska kaša od graška, indijska pasta od graška sa karijem - su jela iz celog sveta, sve na osnovu brašna od graška.

Najčešća primena brašna od graška je za tradicionalnu krem supu od graška. Sa ovim proizvodom on se pravi mnogo brže i lakše, nego sa celim zrnima graška.

Brašno od graška može da se koristi samostalno ili da se dodaje u pšenično i druga brašna u peciva - različite kolače, pite, kiflice, hleb. Takođe je pogodno i za palačinke i tortilje.

Brašno od graška može da se koristi i za različite sosove za mesa ili povrće - u kombinaciji sa maslacem, mlekom, sirevima.

Kako da napravite brašno od kraška kod kuće

Kako se pravo brašno od graška

Možete da kupite proizvod u svakom supermarketu, ali ukoliko želite, možete da ga napravite i sami. Za tu aktivnost se bira krupan suv grašak i pažljivo se pere. Namoči se u vodu na jednu noć, nakon čega se stavlja na ringlu da malo vri. Skida se dok je još tvrd. Nakon toga se stavlja na papir za pečenje u rernu na 100 °C na otprilike sat vremena, ali vrata da budu blago odškrinuta.

Posle se razvija oklagijom i vraća se u rernu da se u potpunosti osuši. Nakon toga se samelje običnim mlinčićem za kafu ili avanom. Prva opcija je brža i pravilnija. Pomoću avana će oduzeti mnogo vremena za pripremanje i brašno neće imati pravilnu konzistenciju.

Pre kuvanja proizvod se prosejava

Međutim, preporučuje se da kupit ekoličinu koju treba da koristite u ovom trenutku od proverenog proizvođača. Dugoročno i nepravilno čuvanje brašna od graška vodi do gubitka korisnih svojstava. Hranljiva materija ne voli vlagu i direktnu sunčevu svetlost. Treba da se stavi na tamno, suvo mesto. Standardan rok trajanja je 12 meseci. Za to vreme je neophodno da se prati spoljašnji podaci, kao i podaci ukusa. Ako pojavi miris buđi i gorčina, treba da se otarasite brašna.

Ne preporučuje se prirpemanje brašna od sirovog svežeg graška - kraće traje, kuva se duže i stvara gasove prilikom konzumacije.

Recpeti sa brašnom od graška

Brašno od graška

Khandvi - indijski doručak od brašna od graška

Sastojci: 350 ml kiselog mleka (kefir), 1/2 šolje brašna od graška, 1 kašičica izrendanog đumbira (po izboru), 1/2 šolje kurkume, 1/4 šolje mlevene suve crvene ljute paprike (ili komad sveže), 2 čena belog luka, 2 supene kašike kokosa, 3/4 šolje krupne soli, 3 supene kašike topljenog maslaca ili ulja.

Priprema: Sitno sameljite đumbir i dodajte u kiselo mleko zajedno sa kurkumom, solju i mlevenim crnim biberom. Sipajte brašno od graška u posudu i sipajte malo kiselog mleka sa začinima. Izmešajte dobro da nema grudvica. Dodajte ostalo mleko i ponovo izmešajte. Sve sipajte u tiganj koji ne lepi i stavite na vatru. Kuvajte na slaboj vatri otprilike 15 minuta neprestano mešajući dok se smesa ne zgusti. Sipajte po 1-2 supene kašike od vruće smese čist, suv list za pečenje i odmah rasprostrite tanko. Ponovite ovo dok smesa ne nestane. Treba da dobijete pravougaoni sloj debljine otprilike 2 mm. Kada se sloj ohladi u potpunosti, isecite na trake širine 2.5-3 cm. Pažljivo razvijte i uvijte u rolnice. Prebacite ih u tanjir. Istopite maslac ili zagrejte ulje u tiganju i ispržite presovani beli luk i kokos na nekoliko sekundi. Sipajte ovaj začin na rolate i servirajte. Još možete odozgo posuti sitno iseckanim zelenim biljkama.

Tortilje od brašna od graška

Sastojci za kalup prečnika 22 cm: 90 grama brašna od graška, 250 mililitara vode, 1 kašičica biljnog maslaca, 1/3 kašičice soli, ruzmarin, majčina dušica, suncokretove semenke (po izboru), 50 g mekog sira.

Priprema: Pomešate brašno sa suvim sastojcima i sipate u vodu uz neprestano mešanje. Dobijeno testo je gustine smese za palačinke ili malo gušće. Na kraju po želji možete da dodate izmrvljeni meki sir. Smesa se sipa u kalup prethodno namazan maslacem i posut skrobom ili brašnom. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 30 minuta. Gotov slatkiš treba da bude debljine otprilike 5 mm. Kada se tortilja od graška ohladi, isecite je na komade i servirajte umesto hleba.

Alva od brašna od graška

Sastojci: 300 grama brašna od graška, 150 ml pavlake, 60 g šećera u prahu, 2 supene kašike meda i 3 supene kašike iseckanih oraha.

Priprema: Skuvajte pavlaku, dodajte brašno u pavlaku i kuvajte, neprestano mešajte. Kada masa postane gusta, ona treba da se zapeče na 10 minuta. Ovo možete uraditi u istoj šerpi ili je prebaciti u tepsiju. Nakon toga u smesu dodajte šećer u prahu i orašaste plodove i dobro izmešajte dok ne postane glatko. Dodajte med i izmešajte. Stavite alvu u kalup i ostavite je da se stvrdne na nekoliko sati ili dana. U ovu alvu mogu da se dodaju razni začini za kolače, orašasti plodovi, susam, semenke i sušeno voće.

Fondan od brašna od graška

Sastojci: 2 šolje brašna od graška, 1 čaša vode, 1 čaša mleka, 1 i 1/2 šolja šećera, 400 g maslaca, 2 supene kašike kokosovog brašna, makovo seme i orašasti plodovi po izboru.

Priprema: Prosejte brašno kroz sito. U šerpi sa debelim dnom istopite maslac i dodajte brašno. Izmešajte i propržite na 15 minuta dok ne postane svetlo braon. Zagrejte mleko, vodu i šećer u posebnoj šerpi, kuvajte dok se ne dobije konzistencija sirupa. Dodajte orašaste plodove i makovo seme. Izmešajte i sipajte sirup u brašno. Kuvajte na slaboj vatri dok se ne zgusti. Skinite sa vatre i stavite na papir za pečenje. Zagladite dok se ne dobije debljina od 2 cm. Isecite na kvadrate. Kada se u potpunosti stvrdne ukrasite makovim semenom i orašastim plodovima. Odgovarajuće je za čaj.

Naravno, možete improvizovati i napravite različite eksperimente sa brašnom od graška. Obično se genijalna jela dobijaju sasvim slučajno.

A ukoliko želite da igrate na sigurno u kuhinji, napravite:

- ukusnu janiju od graška;

- grašak sa svinjetinom;

- konzervirani grašak.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest