Način pripreme
Prvo isecite kontrafile na nekoliko delova, uklonite masnoću i opne.
Potopite ga u vodu na oko sat vremena. Osušite komade filea i stavite ih u duboku posudu, zakopajte ih krupnom morskom solju na12 sati.
Kada istekne vreme, operite filee i osušite ih.
U tanjiru pomešati sve začine i uvaljajte meso, pritiskajući da se lepo zalepe svi začini.
Napravite rupu u svakom komadu i umetnite kuku. Okačite sve filete na hladnom, suvom, dobro provetrenom mestu.
Za otprilike 10 do 15 dana sušeni file Elena je spreman za konzumiranje. File po želji isecite nožem na tanke komade ili specijalnim sekačem za kobasice radi estetskog izgleda.
Usisajte ih vakuum mašinom i stavite u frižider ili zamrzivač.
Odličan domaće pripremljen file za vino tokom zime.
Pogledajte i kako se čuva file Elena i koji začini se stavljaju na file Elena.