Malo poznat zaslađivač u našoj zemlji i još uvek retko korišćen u kulinarstvu je šećer od urme. To je odlična i zdrava alternativa našem dobro poznatom belom rafinisanom šećeru i smeđem šećeru. Kako se to radi i koje su njegove prednosti? Sada ćemo vam to objasniti.
Kako se priprema?
Šećer od urmi se priprema na dva načina - od sirovih sušenih urmi ili od pečenih urmi, pri čemu je prvi, naravno, bolja opcija.
Sačuvaju se sva korisna svojstva egzotičnog voća, dok se tokom termičke obrade za pečenje urmi gube neke vredne materije. Ali i pored toga, koristi su brojne.
Osušene ili pečene urme se melju u vrlo male čestice, formirajući gustu masu sitnih kristala, nalik običnom šećeru. Po izgledu, proizvod veoma podseća na najtamniji smeđi šećer, jer je i boja urmi veoma tamna.
Zanimljivo je da se ovaj prirodni zaslađivač može pripremiti i kod kuće koristeći blender ili procesor za hranu. Lako, brzo i zdravo.
Koje su koristi?
U poređenju sa drugim vrstama šećera, onaj od urmi ne izaziva nagli porast šećera u krvi, što je važna prednost – posebno za osobe sa sklonošću ka oštroj dinamici nivoa glukoze. Istovremeno, male čestice urmi sadrže sva korisna svojstva celog voća. A one su brojne.
Na prvom mestu je ogroman sadržaj vlakana, koja ima divan efekat na probavni sistem, stimuliše metabolizam i korisna je za figuru.
Sledeći je visok sadržaj vitamina B, fosfora, gvožđa, kalijuma, magnezijuma, vlakana, bakra, antioksidanata i još mnogo toga. Takođe, šećer od urmi stimuliše libido, ima antiinflamatorna svojstva i daje mnogo energije.
Za šta se može koristiti?
Šećer od urmi može da se koristi kao zaslađivač za pripremu svih vrsta slatkiša, keksa, kolača, za posipanje torti i kolača, za aromatiziranje toplih napitaka – kafe, mleka, kakaa. Uopšteno - njegova primena je kao i druge vrste šećera.
Glavna razlika je u tome što je šećer od urmi teško rastvoriti u tečnom medijumu zbog visokog sadržaja vlakana. Takođe po ukusu – prirodan je, veoma sladak, prijatan i aromatičan. Ovo posebno važi za verziju šećera napravljenu od sušenih, a ne pečenih urmi.
Sa kulinarske tačke gledišta, ova vrsta šećera je najbolja opcija za pravljenje veganskih kolača, bombona i malih kolača. A kada jednom osetite ukus ovog egzotičnog dragulja, možete zauvek zameniti beli i smeđi šećer šećerom napravljenim od urmi - i nećete pogrešiti.
Komentari