Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Zašto je redovna konzumacija lososa korisna?

Zašto je redovna konzumacija lososa korisna?

Maria SimovaMaria Simova
Autor
218332
koristi od lososa

Losos je jedna od najpopularnijih riba u kuvanju jer ima nežno, slatko meso. Ova riba je posebno uzgajana, tako da na tržištu postoji veliki broj lososa najrazličitijeg kvaliteta i ukusa. Najbolji je, naravno, divlji losos.

Kada je u pitanju ukus, divlji losos sa Dalekog istoka i posebno sa Aljaske ima malo konkurencije. Ukus i tekstura fileta divlje ribe su mnogo drugačiji od onih iz uzgoja. Bogata boja fileta je rezultat prirodne ishrane: hranjenje planktonom, algama, krilom.

Ukusna crvena riba, koja bi, da trenutno nije njene cene, definitivno trebala da zauzima dostojno mesto u našoj ishrani. Dakle, šta njegovo nežno, aromatično meso čini još privlačnijim bodibilderima, recimo, osim njegovog ukusa?

Meso lososa ima blagotvorno dejstvo na organizam, jer sadrži ogromnu količinu mikroelemenata (fosfor, gvožđe, hlor, magnezijum, kalcijum, selen, folna kiselina itd.) i vitamine ( omega-3, piridoksin, vitamini A, D, PP, B12).

Losos pomaže u jačanju imuniteta, poboljšava pamćenje, normalizuje pritisak, poboljšava stanje jetre i normalizuje sistem za varenje. Kao što pokazuju rezultati studija, ako redovno jedete lososa, možete sprečiti pojavu tromboflebitisa i raka.

Vitamin B6 je koristan za ljude sa problemima neplodnosti. Vitamin B12 pomaže u poboljšanju stanja krvi, vitamin D pomaže u jačanju kostiju i mišića, a vitamin E je odličan antioksidans.

Višegodišnjim istraživanjima utvrđeno je da su koristi od lososa i te što je samo u ovoj ribi prisutna u tako visokoj koncentraciji veoma korisna supstanca za ljudski organizam - melatonin, neophodan za zdrav proces podmlađivanje ćelija i pomaže u održavanju dobrog sna.

konzumiranje lososa

Naravno, najkorisniji je losos koji je živeo u prirodnim uslovima, a ne u posebnim uzgajalištima, gde se ribe hrane hranom upitnog kvaliteta i sastava.

Meso lososa možete kuvati na različite načine - kuvati ga, peći u rerni, pripremiti na roštilju sa ćumurom, dimiti. Istovremeno, losos se dobro snalazi i bez dodatnih začina, najčešće mu se dodaje samo limun.

Kuvani ili pečeni losos zadržava većinu ukusa i korisnih svojstava ribe. A najbolji prilozi za ova jela su krompir, testenina ili povrće. Meso lososa dobro se upotpunjuje slatko-kiselim i voćnim sosevima.

Ova riba se čak može jesti i sirova, jer je jedan od glavnih sastojaka u sušiju. U prodavnicama danas možete pronaći veliki izbor lososa - sirovog ili dimljenog.

Pogledajte i neke ideje za kuvanje lososa:

- testenina sa lososom;

- losos na roštilju;

- riblja čorba sa lososom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest