Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li je dimljeni losos koristan?

Da li je dimljeni losos koristan?

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
492
Dimljeni losos

Ima toliko dobrih stvari da se kažu o lososu da je teško započeti. Losos za zdravlje, losos za mršavljenje, losos za mišićnu masu, prednosti ove jedinstvene ribe iz porodice pastrmki su neosporne.

Kada kupujemo lososa, retko se interesujemo iz kog izvora dolazi, a on može biti divlji ili uzgajan. Od divljeg lososa, pacifički i losos sa Aljaske su najkorisniji, jer u vodi Atlantika ima mnogo kancerogenih zagađivača.

Osim što je odličan izvor omega-3 kiselina, losos sadrži i selen, proteine, niacin i vitamin B12, fosfor, magnezijum i vitamin B6. Osim toga, sa samo 100 grama lososa dobijamo dnevnu količinu vitamina D koja je potrebna našem telu.

Malo namirnica se može pohvaliti takvom prednošću.

Međutim, da li se dimljeni losos može pohvaliti istim nutritivnim kvalitetima kao i svež?

Losos

Prirodna narandžasta boja lososa je rezultat karotenoidnih pigmenata u mesu. Ribe iz slobodnog uzgoja dobijaju boju od jedenja malih školjki i planktona. Meso uzgojenog lososa je belo, ali pošto potrošači odbijaju da ga jedu, ono je veštački obojeno.

Farmeri dodaju veštačke boje astaksantin E161 i kantaksantin E161 u hranu za ribe. Dobijaju se hemijskim putem ili ekstrahovani iz brašna od škampa.

Bojenje mesa se javlja i nakon hranjenja sušenim crvenim gljivicama, ali su sintetičke mešavine jeftinije. Isti postupci se dešavaju sa dimljenim lososom pre pakovanja.

Generalno, stručnjaci smatraju da konzumaciju dimljenog lososa treba izbegavati. Takođe savetuju da izbegavate svu dimljenu ribu, osim ako nije pripremljena na vatri, jer može biti kontaminirana bacilom listerioze.

To je zarazna bolest koja je izuzetno teška. Može biti praćena bronhopneumonijom, povećanjem jetre, hepatitisom i drugim simptomima.

Rezultati brojnih studija i istraživanja pokazuju da su oni koji konzumiraju soljeno i dimljeno meso i ribu više od jednom nedeljno 74 odsto više u riziku od leukemije od onih koji retko jedu takvu hranu.

Ako volite lososa, morate isprobati ove recepte za:

- kotleti od lososa;

- losos u tiganju;

- pečeni losos;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest