Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li je korisna preterana konzumacija maslina?

Da li je korisna preterana konzumacija maslina?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3986
masline

Svi znaju da je jedna od najkorisnijih prirodnih namirnica plod drveta masline - maslina. Osim što su ukusne, masline nose mnogo korisnih hranljivih materija za telo.

Antioksidansi, vitamini i minerali su među prednostima sastava masline. Ostim toga ona ne sadrži mnogo kalorija i od nje se ne nagomilava višak kilograma što je čini odgovarajućim sastavnim delom bilo kog topa dijetalne ishrane. Vlakna u njoj su dobrodošla za zdravlje creva i imunitet.

Svi zastupnici korisnih svojstava ploda drveta masline ističnu sadržane omega-3 masne kiseline koje su najjače koncentrisane u hladno ceđenom maslinovom ulju. Sva hrana koja sadrži omega 3 masne kiseline je veoma korisna za zdravlje srca, metabolizam i nervni sistem prema mišljenju nutricionista.

Važna sitnica je što se omega 3 masne kiseline prihvataju kao prevencija nekih vrsta raka, hroničnih i degenerativnih bolesti koje u svojoj osnovi imaju zapaljenje tkiva.

Nabrojane koristi stvaraju utisak da je maslina izuzetno korisna i može da se konzumira u neograničenim količinama.

Da li je sličan zaključak tačan?

Istina je da su masline korisna namirnica, ali za svaku od njih važi tvrdnja da ne treba da se preteruju sa njima. Isto važi za masline, a objašenjnje se nalazi u načinu čuvanja ove namirnice. Masline se čuvaju u salamuri koja u praksi predstavlja veoma slanu tečnost.

da li su masline korisne

Tako je i sama maslina pre nego što se upotrebi jako zasićena solju i marinadom u kojoj se nalazi. Potpuno sirove i prirodne masline gotovo da se i ne nude, jer mi ne uzgajamo ovu kulturu. Da bi postigao trajnost obrađeni proizvod se zasićava solju i ovaj sadržaj je šokantan po količini.

Jedna zelena maslina sadrži otprilike 110 miligrama soli. Ishrana sa maslinama u jednom obroku, posebno ukoliko one budu u kombinaciji sa drugom hranom zasićenom solju, postaje previše za organizam. Da ne zaboravimo da je preporučena dnevna doza natrijuma otprilike 2300 miligrama. Jedan obrok će odmah premašiti preporučenu količinu za ceo dan.

O štetnosti od soli svako ima neke informacije. Najmanje se zna o riziku od srčanih oboljenja, visokom krvnom pritisku, bubrežnim i metaboličkim negativnim promenama i drugom.

U hrani su važne ne samo kalorije, nego i način pripremanja i čuvanja hranljivih proizvoda. Preterano zasićenje sa posebno opasnim komponentama je u potpunosti moguće kod jedne sasvim zdrave i korisne hrane kao što su masline.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest