Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Sitni sir - koristi njegove redovne konzumacije

Sitni sir - koristi njegove redovne konzumacije

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
75
sitan sir

Sitni sir je omiljeni proizvod mnogih ljudi širom sveta, a zajedno sa svojim neverovatnim nežnim ukusom, ima i mnoštvo korisnih svojstava za organizam. Upravo zbog toga ne treba zanemariti ​moć sitnog sira​, posebno ako se redovno konzumira.

Na prvom mestu on je dragocen izvor vitamina iz grupe C, A i B, ali takođe je bogat i folnom kiselinom, koja je toliko važna za vreme trudnoće. Sitan sir​​ sadrži proteine, ali i omega-3 i omega-6 nezasićene masne kiseline. Upravo zbog mnoštva korisnih svojstava sitnog sira, svaki čovek bi trebalo da ga uključi u svoju ishranu.

Sitni sir - koristi njegove redovne konzumacije. U sledećim redovima pogledajte više:

1. Pomaže u sagorevanju masnoća

Sitni sir je ne samo veoma koristan proizvod, nego ima i sposobnost utoljavanja gladi na duže vreme. On pomaže da se ubrza metabolizam, pa je odlična opcija za laganu večeru ako ste gladni i ne želite da pretrpate stomak pre spavanja.

Upravo zbog toga je sitni sir vaš aktivni pomoćnik u borbi sa viškom kilograma, tako što ga organizam brzo apsorbuje. Korisne omega-3 i omega-6 kiseline pomažu bržem sagorevanju masti, što je još jedan plus u korist ovog proizvoda.

2. Preporučuje se kod hroničnih oboljenja

Korisnih svojstava sitnog sira ima zaista mnogo. Ako patite od različitih hroničnih patologija srca, bubrega ili jetre, onda smelo možete da ga konzumirate.

3. Jača koštani sistem

Bogat izvor kalcijuma, koji je veoma važan element za koštani sistem. Upravo zbog toga je dobro da ga konzumiraju i deca, s obzirom na to da je za njih dovoljan unos kalcijuma od ogromnog značaja, što utiče na pravilno formiranje koštanog sistema.

koristi od konzumiranja sitnog sira

4. Uklanja napetost

Da, koliko god čudno zvučalo, ali sitni sir pomaže i u uklanjanju stresa. Razlog ovog svojstva proizvoda je činjenica da se prilikom njegove konzumacije sintetiše hormon sreće, upravo serotonin. Ovo je zbog činjenice da je sitan sir veoma bogat triptofanom, koji je veoma važna aminokiselina za čoveka.

5. Poboljšava rad nervnog sistema

Zajedno sa tim, u sitnom siru je sadržan holin, a njegova uloga u organizmu je ogromna. On pomaže u poboljšanju rada nervnog sistema i mozga, upravo iz tog razloga redovna konzumacija ovog mlečnog proizvoda dovodi do poboljšanog sna i smanjivanja stresa.

6. Povećava zaštitne snage ogranizma

Ako ste redovno bolesni i imate slab imunitet, onda ​je sitni sir koristan i u ovom slučaju za vas. On aktivno pomaže u izgradnji zaštitnih snaga, jer je veoma bogat raznim bakterijama koje poboljšavaju crevnu floru. Zajedno sa tim ove bakterije potiskuju razne patogene, što je još jedan koristan efekat mlečnog proizvoda.

7. Pomaže kod ateroskleroze

Kod ovog oboljenja se slabe krvni sudovi koji gube svoj turgor, što dovodi do njihovog sužavanja. Zajedno sa tim, kod ateroskleroze dolazi do nakupljanja plaka u lumenu krvnih sudova, što je veoma opasno po zdravlje, i čak može postati uzrok za infarkt ili insult. Međutim, sitni sir u svom sastavu sadrži različite aminokiseline koje su veoma korisne za sudove. Na ovaj način redovna konzumacija ovog proizvoda pomaže u njihovom jačanju.

Druga korisna svojstva sitnog sira:

- za zdravu kožu, kosu i nokte;

- prevencija raka;

- poboljšava varenje.

Postoji pogrešna predstava da su mlečni proizvodi korisni samo za koštani sistem, ali to uopšte nije tako. Upravo zbog toga danas se sitni sir čak nalazi na vrhu liste nekih od najkorisnih proizvoda na svetu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest