bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto bi trebalo da jedemo više cvekle?

Zašto bi trebalo da jedemo više cvekle?

HrisiHrisi
Početnik
40
Zdravstvene koristi od konzumiranja cvekle

Da li volite cveklu? Možda je dodajete u salatu zbog slatkog ukusa koji se lepo nadopunjuje sa ostalim sastojcima? Ili je koristite za razne energetske bombe u obliku šejka ili smutija? Čestitamo! Na pravom ste putu!

Cvekla je povrće, izuzetno bogato korisnim materijama i elementima kao što su magnezijum, kalcijum, gvožđe, natrijum, fosfor, cink, kao i vitamini A, B, C i folna kiselina. Takođe je puna zdravih jedinjenja koja se zovu betalaini. Oni su odgovorni za njenu crvenu boju i antiinflamatorna i antioksidativna svojstva.

A svi ovi sastojci doprinose za sledećih 6 zdravstvenih koristi od konzumacije cvekle.

1. Povećava antioksidanse

Cvekla može da vas zaštiti od razornog dejstva slobodnih radikala na telo. Oni su uzrokovani raznim štetnim spoljnim faktorima sa kojima se svakodnevno susrećemo, kao što su stres, dijeta, anksioznost, kao i zagađivači životne sredine kao što su dim cigareta i industrijske hemikalije. Sve bi moglo da doprinese otključavanju ozbiljnih bolesti artritisa, raka, Alchajmerove bolesti. Cvekla se bori protiv slobodnih radikala zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanata.

2. Snižava pritisak

Cvekla

Cvekla pomaže u snižavanju pritiska i preporučuje se osobama koje pate od visokog pritiska.

3. Uništava ćelije raka

Istraživanja pokazuju da cvekla može da spreči rak prostate i dojke jer uništava ćelije raka u njima. Veruje se da povrće sadrži jedinjenja koja bi pomogla u suzbijanju bolesti u začetku po celom telu, ali se još uvek rade studije kako bi se dokazala ova hipoteza.

4. Doprinosi protoku energije i snage u telu

Preporučuje se sportistima, vežbačima, ljudima koji žele da ostanu u dobroj formi.

5. Poboljšava moždanu aktivnost

Cvekla je hrana za mozak

Cvekla podstiče aktivnost mozga povećavajući protok krvi. Stimuliše procese u njemu i podržava pamćenje i koncentraciju.

6. Štiti jetru

Jetra pomaže u filtriranju toksina u telu. Ali, naravno, ti toksini bi mogli i da opterete jetru. Tada cvekla interveniše i doprinosi normalnom funkcionisanju organa.

Stručnjaci preporučuju nedeljni unos cvekle u bilo kom obliku da bude oko 5-6 šoljica. Zaslužuje mesto u svakoj kuhinji i na svakom stolu.

Ako želite da se hranite zdravo, cvekla bi trebalo da bude nezaobilazan deo vaše ishrane.

Naučite takođe kako čuvati cveklu i za šta je dobar sok od cvekle.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest