Bonapeti.rs»Članci»Voće»Afrički mangostin (Imbe)

Afrički mangostin (Imbe)

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
319836
Afrički mangostin

Afrički mangostin/Imbe, Garcinia livingstone, The Queen of Fruits/ je zimzeleno, nisko drvo iz porodice Clusiaceae /Guttiferae/, široko rasprostranjeno u tropskim delovima Afrike, od Obale Slonovače do Južne Afrike.

Afrički mangostin obično doseže visinu od 15-18 metara. Grane ovih stabala su u prvim godinama krhke, ali s godinama postaju sve jače. Listovi afričkog mangostina ponekad se razlikuju po obliku, ali najčešće su plavo-zeleni, jajasti ili sa zaoštrenim vrhom i glatkim žilama.

Cvetovi afričkog mangostina grupisane su od pet do petnaest komada. Bele su ili žute boje, prijatnog mirisa, dvopolni. Afrički mangostin poznat je po izuzetno ukusnim plodovima. Narandžaste su boje, dostižu deset do četrdeset mm u prečniku i imaju karakterističan lepljivi sok od narandže.

Svaki plod podseća na žuto-narandžastu šljivu sa jajetastim oblikom koje ima tačku u donjem delu. Kožica ploda je tanka, glatka, sjajna i relativno se lako odvaja od mesa. Samo meso je žuto i vodenasto, ima slatku aromu. Jedna ili dve semenke stavljaju se u sredinu ploda.

Istorija afričkog mangostina

Rod Garcinia iz kojeg potiče afrički mangostin, uključuje oko dvije stotine vrsta, od kojih je većina njih zapravo azijska. Ime rodu dao je Laurent Garcin (1683-1751), francuski botaničar koji je radio u Indiji, gde je rod predstavljen u svoj svojoj raznolikosti. Naučnik koji je napravio jedan od prvih opisa afričkog mangostina je istraživač David Livingstone (1813-1873). U Indiji i na Dalekom istoku, stabla iz roda Garcinia su toliko česta da su im lokalni ljudi našli niz primena. Pominju se čak i u pričama Radjarda Kiplinga, tako da ih verovatno mnoga deca znaju, iako nesvesno.

Sastav afričkog mangostina

Osim što je ukusan i sočan, afrički mangostin je i izvor mnogih korisnih hranljivih materija, neophodnih za normalan rast i razvoj organizma. U njemu je sadržan vitamin C, vlakna, kalijum, bakar, magnezijum, mangan itd.

Uzgoj afričkog mangostina

Afrički mangostin lako može naći mesto u područjima sa toplijom klimom. Nije pretenciozna biljka i uspešno može da podnese obilne kiše ili suše, kao i preterano visoke temperature. Ali ipak, od njega se ne može očekivati da će izdržati jake hladnoće. Čak i ako ne formiraju plodove, ova stabla imaju impresivan izgled zbog guste krune koju s vremenom počinju formirati.

Afrički mangostin raste sporo i može se uzgajati dosta dugo čak i u malim vrtovima. Neki vrtlari čak pokušavaju da ga pretvore u bonsai. Drvo se najbolje razvija na peskovitom tlu i na temperaturi od 20-22 stepena. Jednom postavljen u tlo, ne zahteva gotovo nikakvo održavanje. Retko ga napadaju insekti, ali čak i ako se to desi, brzo se oporavlja.

Koristi afričkog mangostina

Afrički mangostin se uzgaja u različite svrhe. Sa njim se veoma efektno uređuju bašte i bez sumnje bi svaki baštovan bio ponosan na takvo drvo. Drvo se proizvodi od starijih stabala. Afrički mangostin se koristi u tradicionalnoj medicini, tačnije, uključen je u proizvodnju nekih lekova koji imaju afrodizijačko, stimulativno i antioksidativno delovanje.

Imbe

Plodovi afrički mangostin imaju mnoge koristi za naše zdravlje. Iako je egzotična biljka gotovo nepoznata u Bugarskoj, afričko stanovništvo je koristi dugi niz godina. Plodovi afričkog mangostina imaju protivupalno, antibakterijsko i antigljivično delovanje. Osim toga, imaju antivirusna, antikancerogena i antioksidativna svojstva. Koru i korenje biljke ljudi Namibije koriste za borbu protiv nekih virusa, uključujući tuberkulozu.

Konzumacija afričkog mangostina će vas napuniti energijom i okrepiće vas. Oni koji pate od hronične konstipacije svoj problem mogu rešiti konzumirajući nekoliko plodova. Postoje podaci da plod afričkog mangostina može regulisati neredovnu menstruaciju, ali to još uvek nije u potpunosti dokazano.

Mesnati plodovi egzotične biljke brzo utole glad, a pritom uopšte nisu kalorični.Štaviše, mogu ih bezbedno konzumirati ljudi koji pate od dijabetesa s obzirom na to da snižavaju nivo šećera u krvi. Nažalost, egzotično voće se ne prodaje u Bugarskoj, ali ono bukvalno preplavljuje afrička tržišta.

Afrički mangostin u kulinarstvu

Afrički mangostin se može jesti sirov i kuvan u raznim žitaricama za doručak. Od sočnih i slatkih plodova afričkog mangostina pripremaju se sokovi, kompoti, čajevi i alkoholna pića. Postoji polovina starih recepata za vina napravljena od fermentisanih plodova egzotične biljke. Sveži su pogodni za voćne salate, džemove, želee i razne druge deserte.

Sladoled sa afričkim mangostinom

Potrebni sastojci: afrički mangostin - 15 plodova, med - 2 supene kašike, pavlaka - 1 šolja (umućena), cimet - 1 prstohvat

Način pripreme: Plodove afričkog mangostina dobro operite i osušite. Ako želite, možete ih očistiti od semenki. Sipajte pavlaku i med u duboku posudu i dobro promešajte smesu. Zatim dodajte voće i ponovo promešajte. Stavite sladoled u odeljak frižidera dok se ne zamrzne. Pre serviranja deserta pospite ga cimetom. Po želji možete ukrasiti i drugim sitnim voćem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji