Kada govorimo o ukusnoj hrani, obično mislimo na Italiju i Francusku, koje su poznate po svojim gastronomskim dostignućima. Ali šta je sa onom vrelom zemljom koja se zove Španija, poznatoj po živoj muzici, vrućim noćima i teškom crnom vinu? To je definitivno zemlja koja ima mnogo toga da ponudi u pogledu ukusa i raznolikosti. Hajde da vidimo! U sledećim redovima pogledajte najpopularnije španske delikatese:
Gaspačo
Zašto ne biste počeli sa paradajz supom, koja će vas rashladiti tokom vrelog letnjeg dana? Ova supa dolazi iz Andaluzije i sastoji se od paradajza, paprike i belog luka. Služi se sa sveže pečenim hlebom i maslinovim uljem. Odličan španski delikates, koji morate probati.
Patatas bravas
Pa gde smo mi bez krompira? Patatas bravas ili „hrabri krompiri” su deo tzv tapas kulture i služe se sa začinjenim sosom.
Krompir se obično iseče na kockice i prži. Sos može biti i ljuti kečap i majonez od belog luka ili bilo koje drugo začinjeno čudo koje vam padne na pamet. Jedan od najpopularnijih španskih delikatesa.
Hamon
Hamon ili sušena šunka je jedan od najpoznatijih španskih prehrambenih proizvoda. Seče se na tanke kriške, skoro providne, koje se jednostavno tope u ustima. Služi se uz hleb. Možete je upariti sa šerijem ili kafom zbog slanog ukusa.
Tortilla Patata
Postoje određene kontroverze o tome kako treba da se pripremi. Po nekima, to je tradicionalni omlet sa jajima, čorizom, paprikom i lukom. Međutim, tradicionalisti smatraju da treba da se priprema samo sa krompirom i jajima.
Krompir se obično iseče na kockice i prethodno prži. Zatim se doda u mešavinu jaja i prži na jakoj vatri. Budite oprezni pri okretanju.
Čuros
Ne zaboravimo najpopularniji španski doručak ili užinu - čuros. To je prženo slatko testo, isečeno na male komade i posuto šećerom. Ako ih umočite u čokoladu, magija će biti potpuna.
Albondigas
Albondigas je jelo koje podseća na bugarske ćuftice u sosu od paradajza. Ovo su ćuftice koje se serviraju sa sosom od paradajza, ali postoji i opcija serviranja sa sosom od badema.
Fabada
Ova poslastica dolazi iz Asturije. Pravi se od vrste belog pasulja sa svinjetinom, čorizom ili slaninom. Dinsta se u zemljanom loncu.
Leche Frita
Prženo mleko? Nemoguće! Moguće je, Španci su našli način. Priprema se tako što se mleko umuti sa žumancima i brašnom. Pusti se da se stegne pa iseče na komade koji se uvaljaju u prezle i prže. Izuzetno popularan desert koji se može poslužiti i topao i hladan.
Komentari