Ima preko 400 vrsta francuskih sireva i zapravo je prilično teško odrediti koji su me]u njima najpopularniji. Ako se pitate koje vredi probati, odgovor će biti - svaki, posebno ako ste ljubitelj novih ukusa i mlečnih proizvoda.
Svaki od sireva će vam doneti različito zadovoljstvo i očaraće vas na drugačiji način. Najčešće se francuski sirevi serviraju samostalno - komadi se stavljaju na drvenu dasku. Vino i hleb se mogu poslužiti da upotpune jedinstveni ukus mlečnih iskušenja.
Međutim, ako moramo da navedemo neke od najpopularnijih francuskih sireva, lista će obavezno uključiti:
Bri (Brie) - ovo je meki kravlji sir i smatra se dobrim pratiocem suvih i polusuvih vina. Sir je prekriven belom korom i obično sazreva oko nedelju dana (može i duže). Ako se delikates ostavi da sazri duže, nekoliko meseci do godinu dana, aroma se menja i sir dobija jači ukus i tamniju boju. Tada se naziva Bre Noir - Crni Bri.
Komte (Comte) je kravlji sir koji je takođe poznat kao Gruiere de Comte. Zanimljivo je da je za proizvodnju kilograma sira potrebno 12 litara mleka. Komte se proizvodi u nekoliko regiona Francuske - sir ima koru, čija boja može biti oker, žuta ili siva.
Ovaj mlečni proizvod je srednje tvrde konzistencije, ima dobar sadržaj masti i veoma blagi miris orašastih plodova u svom ukusu. Najčešće se sir seče na tanke kriške i služi uz suvo crno vino.
Rokfor (Roqueforte) je popularan plavi sir koji se obično služi narezan na tanjiru - ovaj mlečni proizvod, koji se često naziva "kralj sira", sazreva između četiri i devet meseci, a tačan recept za njegovo pripremanje se čuva u tajnosti. Rokfor možete poslužiti uz sve vrste vina.
Kamember (Camembert) je meki sir koji se može poslužiti i kao dodatak svakom vinu. Sir ima belo-žutu koru i mora da sazri najmanje tri nedelje. Sveži kamember je krhak, ali vremenom sir omekšava i dobija karakterističnu jaku aromu.
Bofor (Beaufort) je takođe jedan od najpopularnijih francuskih sireva - ima polutvrdu konzistenciju i proizvodi se samo u francuskom departmanu Savoj. Po izgledu i kvalitetu veoma podseća na švajcarski Grijer sir - da bi se dobio kilogram bofora potrebno je 11 litara kravljeg mleka.
Sir se reže na tanke kriške i služi uz voće i salate, a kombinovanje sa vinom zavisi od toga koliko je sir zreo. Za mlađe bofore preporučuju se svetla crvena vina, a za zreo sir - bela burgundska vina.
Među popularnim francuskim sirevima su i Munster, Saint-Agur, Saint-Albre i drugi. Većina sireva ima poseban miris, ali nemojte odbaciti ove mlečne proizvode samo zbog njihove arome. Da biste u potpunosti uživali u ukusu svakog od sireva, poželjno je kombinovati ih sa pravim alkoholom.
Komentari