Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Najpopularniji francuski sirevi

Najpopularniji francuski sirevi

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1471
Francuski sirevi

Ima preko 400 vrsta francuskih sireva i zapravo je prilično teško odrediti koji su me]u njima najpopularniji. Ako se pitate koje vredi probati, odgovor će biti - svaki, posebno ako ste ljubitelj novih ukusa i mlečnih proizvoda.

Svaki od sireva će vam doneti različito zadovoljstvo i očaraće vas na drugačiji način. Najčešće se francuski sirevi serviraju samostalno - komadi se stavljaju na drvenu dasku. Vino i hleb se mogu poslužiti da upotpune jedinstveni ukus mlečnih iskušenja.

Međutim, ako moramo da navedemo neke od najpopularnijih francuskih sireva, lista će obavezno uključiti:

Bri (Brie) - ovo je meki kravlji sir i smatra se dobrim pratiocem suvih i polusuvih vina. Sir je prekriven belom korom i obično sazreva oko nedelju dana (može i duže). Ako se delikates ostavi da sazri duže, nekoliko meseci do godinu dana, aroma se menja i sir dobija jači ukus i tamniju boju. Tada se naziva Bre Noir - Crni Bri.

Sir Bri

Komte (Comte) je kravlji sir koji je takođe poznat kao Gruiere de Comte. Zanimljivo je da je za proizvodnju kilograma sira potrebno 12 litara mleka. Komte se proizvodi u nekoliko regiona Francuske - sir ima koru, čija boja može biti oker, žuta ili siva.

Sir Komte

Ovaj mlečni proizvod je srednje tvrde konzistencije, ima dobar sadržaj masti i veoma blagi miris orašastih plodova u svom ukusu. Najčešće se sir seče na tanke kriške i služi uz suvo crno vino.

Kamember

Rokfor (Roqueforte) je popularan plavi sir koji se obično služi narezan na tanjiru - ovaj mlečni proizvod, koji se često naziva "kralj sira", sazreva između četiri i devet meseci, a tačan recept za njegovo pripremanje se čuva u tajnosti. Rokfor možete poslužiti uz sve vrste vina.

Rokfor

Kamember (Camembert) je meki sir koji se može poslužiti i kao dodatak svakom vinu. Sir ima belo-žutu koru i mora da sazri najmanje tri nedelje. Sveži kamember je krhak, ali vremenom sir omekšava i dobija karakterističnu jaku aromu.

Bofor

Bofor (Beaufort) je takođe jedan od najpopularnijih francuskih sireva - ima polutvrdu konzistenciju i proizvodi se samo u francuskom departmanu Savoj. Po izgledu i kvalitetu veoma podseća na švajcarski Grijer sir - da bi se dobio kilogram bofora potrebno je 11 litara kravljeg mleka.

Sir se reže na tanke kriške i služi uz voće i salate, a kombinovanje sa vinom zavisi od toga koliko je sir zreo. Za mlađe bofore preporučuju se svetla crvena vina, a za zreo sir - bela burgundska vina.

Među popularnim francuskim sirevima su i Munster, Saint-Agur, Saint-Albre i drugi. Većina sireva ima poseban miris, ali nemojte odbaciti ove mlečne proizvode samo zbog njihove arome. Da biste u potpunosti uživali u ukusu svakog od sireva, poželjno je kombinovati ih sa pravim alkoholom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest