Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Stilton - prefinjen delikates

Stilton - prefinjen delikates

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
245
Stilton
Fotografija: pixabay.com

Početkom XVIII aromatični plavi sir je otkriven na farmi u grafoviji Leicester. On je brzo postao omiljeni putnicima između Londona i Jorka koji su se zaustavljali u popularnoj gostionici Bel in u selu Stilton koje se nalazilo na trgovačkom putu od Jorla do Londona. Realno u selu se nikada nije proizvodio upravo ovaj sir. Međutim, sticajem okolnosti najpopularniji britanski sir danas je upravo dobio ime Stilton.

Za razliku od stolećima poznatih sireva Rokfor i Gorgonzola, engleski sir Stilton postaje popularan tek tri veka. Međutim, za ovaj kratak period on uspeva da stekne ogromnu popularnost i status prefinjenog delikatesa.

Sir Stilton često je nazivan carem sireva. On se smatra jednim od najprefinjenijih delikatesa. Originalan recept za njegovu proizvodnju vekovima se prenosi s kolena na koleno. Za njega znaju samo u 7 mlekara. Samo one imaju licencu da proizvode prefinjeni proizvod.

Boja sira Stilton je slična slonovoj kosti. Poseduje jaku aromu i meku, mrvljivu konzistenciju. Odlikuje se pikantnim ukusom. Za proizvodnju 1 kg potrebno je impresivnih 10 litara kravljeg mleka. Proces proizvodnje je takođe kratak. Siru je potrebno otprilike 9 nedelja da sazri. Specifičnost kod njega je što se njegova kora skida i ne jede se.

Slabo je poznato što osim plavog Stiltona postoji i beli. On se proizvodi na malo drugačiji način od plavog. Poznato je da beli Stilton može da se proizvede u varijanti sa borovnicama ili drugim voćem.

Sir stilton

U početku prilikom proizvodnje sira kravlje mleko je bilo samo grubo proceđeno. Danas mleko obavezno prolazi proces pasterizacije. Dobijeni se samelje do određene veličine čestica koje se usoljavaju i stavljaju u kalupe cilindričnog oblika. Ne presuju se.

Nakon što odstoje pet sedmica, koturi se izbockaju kako bi vazduh mogao slobodno da ulazi u njihove unutrašnjosti. Jedno od osnovnih pravila pri proizvodnji sira Stilton je da korišćeno mleko obavezno bude iz jednog od tri okruga - Notingemšir, Derbišir i Lisesteršir.

Stilton najbolje ide uz desertno vino kao što je Kaberne Sovinjon, Muskat, Šira i drugi. Takođe, servira se i sa prefinjenim jakim crvenim vinom. U kulinarstvu sir Stilton se dodaje u jela od mesa i jela povrća, sosove i salate. Retko se dodaje i u neke specifične deserte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest