Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Dijetalne zimske supe

Dijetalne zimske supe

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3621
dijetalna zimska supa
Fotografija: Ivi Vacca

Svrha svake dijetalne hrane je da poboljša stanje tela. Hipokratova krilata misao da smo ono što jedemo zaista deluje na zdravlje tela. Ovo u potpunosti važi za supe.

Dijetalne supe su preci svake zdrave hrane. Koje su dijetalne supe pogodne za hladne zimske mesece?

Dijetalne supe se uglavnom sastoje od 50 posto vode, ona je osnova svake tečne hrane. Pored ove komponente, može se dodati povrće, riba, meso, pa čak i voće. Tokom kuvanja voda se obogaćuje dodatim hranljivim materijama i dobija se bujon, koji je osnova supe. Ne samo da se brzo i lako apsorbuje u telo, već je i veoma hranljiv kao i dijetetski.

Sve tople supe su pogodne za zimu, a upravo one čine većinu ove hrane. Prema načinu pripreme, supe mogu biti bistre, na bazi koncentrovanog bujona, guste supe sa jajima, mlekom ili brašnom za zgušnjavanje, kao i krem supe.

Supe od povrća

Dijetalne supe od povrća su veoma popularna hrana i leti i zimi. Pošto povrće u procesu kuvanja gubi vitamine i minerale, da bi supa zadržala svoje hranljive osobine, povrće mora da se kuva što je brže moguće.

Druga važna karakteristika ovih supa je da svaki od sastojaka ima drugačiji biohemijski sastav, gustinu i samim tim različito vreme kuvanja. Zbog toga je važno poštovati redosled dodavanja pojedinačnih sastojaka.

Pogodne zimske supe od povrća su one od šargarepe, krompira, bundeve, paradajz supa i supa od mešanog povrća.

Mesna i riblja supa

Mesne i riblje supe su veoma hranljive i takođe su odlična ideja za zimsku supu. Sa stanovišta dijetetske ishrane, ove supe su cenjene zbog visokog sadržaja proteina, masti, aminokiselina, minerala, a riblje čorbe zbog fosfora. Ovi elementi su otporniji na toplotu od vitamina. Zbog toga meso i riba zadržavaju svoju hranljivu vrednost i uz dužu toplotnu obradu.

Ova vrsta supe se priprema na bazi mesnih i ribljih bujona i dodaje im se povrće. Za njihovo kuvanje nema posebnih suptilnosti i zahteva, osim odabira visokokvalitetnih proizvoda.

zimska riblja supa
Fotografija: Sevdalina Irikova

Pileća i jagnjeća čorba, riblja čorba, pihtije ili čuvena škembe čorba ili čorba su najpoznatije zimske supe od mesa i ribe.

Mlečne supe

Kao sastojak za pravljenje mlečne supe po pravilu se najčešće koriste testenine ili žitarice. Međutim, postoje recepti za mlečne supe sa povrćem ili voćem. Ovakvu dijetalnu supu uglavnom jedu deca, trudnice, kao i ljudi koji pate od nedostatka kalcijuma u ​​organizmu.

Za mlečne supe koriste se mlečni proizvodi sa različitim sadržajem masti, sa ili bez dodatka vode. U ključalo mleko dodajte testeninu ili žitarice uz stalno mešanje. Dodaci kao što su cimet, šafran ili vanila su uobičajeni u ovim supama.

Najpoznatije mlečne dijetalne supe koje su idealne za zimu su one od heljde i mleka, krem supa od pavlake, bundeve i šargarepe, dijetalna supa od povrća i mlečnih proizvoda - maslac i pavlaka, kao i kao dijetalna supa sa pirinčem, ćurećim mesom i sirom.

Varijacije u svim vrstama zimskih dijetalnih supa su brojne, ali se kod svih moraju poštovati opšti zahtevi za supe - pažljivo procenite količinu vode, ne dolivati vodu tokom kuvanja, jer se kvari kvalitet bujona i da supa ne proključa jer i to kvari kvalitet ove namirnice.

Pogledajte i neke ideje za:

- zimske čorbe;

- zimski napici;

- zimske poslastice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest