Hipoalergene supe

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1951
Hipoalergene supe

Možda ste već primetili da se u većini menija restorana (a trebalo bi da bude u svim) navode i koji mogući alergeni postoje u pojedinim jelima.

To je zato što alergije na hranu pogađaju sve više ljudi. Poznato je da su mnogi alergični na kikiriki, ribu i morske plodove, ali postoji i porast onih sa netolerancijom na gluten ili laktozu.

U takvim slučajevima dobro je pripremiti sopstveni jelovnik, u koji uključujete samo hipoalergena jela, posebno ako ne kuvate samo za sebe, već i za svoje dete koje je već pokazalo alergiju na određenu hranu.

U hladnijim danima nema ništa korisnije i prijatnije za ručak od tople supe. U narednim redovima ponudićemo vam ideje za hipoalergenske supe, uzimajući u obzir vaše sopstvene potrebe ili potrebe vaše porodice.

Tradicionalne supe sa rezancima od povrća

Hipoalergene supe

Bezglutenski rezanci su sada dostupni na tržištu, ali ako kuvate za mlađe dete, bolje je da se oslonite na kus-kus bez glutena koji se pravi u obliku slova, zvezdica, brojeva itd. Za mališane je veoma važno da supa bude ne samo ukusna, već i da izgleda ukusno. U blago posoljenu vodu stavite sitno iseckanu šargarepu, paškanat, crni luk, papriku, tikvice i/ili bilo koje drugo povrće, krompir. Kada su skoro gotovi, dodajte kus-kus i začinite sitno seckanim peršunom. Hipoalergene supe ne podrazumevaju upotrebu zaprški, jer sadrže i mlečne proizvode i jaja.

Mesne supe

U mesne supe lako meso uključuje piletinu (ubacujemo da je među onim mesom za koje se kaže da je puno antibiotika), ćuretina, zečetina i teletina. Na primer, ako uklonite celer iz tradicionalne kuvane teletine, imali biste divnu hipoalergenu supu. U hipoalergene supe možete pretvoriti i one pripremljene od piletine, zečetine i ćuretine tako što ćete im dodati odgovarajuće povrće (šargarepa, crni luk, krompir, grašak itd.), ali ih nemojte prekuvati.

Supa od bundeve

Hipoalergene supe

Bundeva je jedno od onih voća ili povrća (i dalje se raspravlja šta je tačno) za koje se smatra da ima najmanji rizik od alergija. Nudi se deci od detinjstva. Zašto ne napravite krem supu od bundeve?

Karfiol i brokoli

Ovo povrće takođe spada u namirnice koje ne predstavljaju rizik od alergija. Loša stvar je što ih ne volimo svi, a kamoli deca. Pri samom pogledu na cvetove ovog povrća, bukvalno mogu da osete gađenje prema njima. Iz tog razloga, dobro ih je ponovo pripremiti u obliku krem supe, dodajući im nekoliko šargarepa i krompira da se malo oslabi njihov karakterističan ukus, kao i u obliku pirea. Manje-više za istu svrhu. Nije baš dobro lagati svoju decu o tome šta tačno konzumiraju, ali da biste diverzifikovali dečiji meni, ponekad je to imperativ.

Posni boršč

Hipoalergene supe

Boršč je dobro poznat u nizu zemalja, posebno u Rusiji i njenim susedima. U stvari, jedva da postoji tradicionalnija supa od boršča u ovom delu sveta. Ali ispostavilo se da je to i jedna od najuspešnijih hipoalergenih supa. Samo ne dodajte pavlaku, kao što se radi u ruskim narodima.

neka je slatko stomaku i smireno u duši!

Pogledajte takođe preporučena dijeta kod alergije na hranu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest