Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»8 iznenađujućih zdravstvenih koristi karanfilića

8 iznenađujućih zdravstvenih koristi karanfilića

8 iznenađujućih zdravstvenih koristi karanfilića

Kanfilić su ustvari cvetni pupoljci zimzelenog drveta takođe poznatog kao Sizygium aromaticum. Možda znate karanfilić kao jedan od glavnih sastojaka u indijskoj kuhinji. Ovaj začin se može koristiti za posluživanje prženih jela, dodavanje ukusa toplim napitcima i unošenje toplote u kolače i torte. Pored slatkog i bogatog ukusa, karanfilić je poznat po svojim moćnim zdravim svojstvima.

U stvari, studije na životinjama su otkrile da jedinjenja u karanfiliću mogu imati nekoliko zdravstvenih koristi, uključujući podršku zdravlju jetre i pomaganje u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.

Ovaj članak ispituje 8 najimpresivnijih zdravstvenih koristi od karanfilića.

1. Sadrži važne hranljive materije

Karanfilić sadrži vlakna, vitamine i minerale, tako da korišćenje celih ili mlevenih karanfilića za dodavanje ukusa hrani može da obezbedi neke važne hranljive materije.

1 kašičica (2 g) karanfilića sadrži:

• Kalorije: 21;

• Ugljeni hidrati: 1 g;

• Vlakna: 1 g;

• Mangan: 30% poreporučenog dnevnog unosa (PDU);

• Vitamin K: 4% PDU;

• Vitamin C: 3% PDU;

*PDU – preporučeni dnevni unos

Vlakna mogu pomoći u sprečavanju zatvora i podsticati redovno pražnjenje creva. Vitamin C može pomoći u jačanju imunološkog sistema, a vitamin K je važan nutrijent za zgrušavanje krvi. U međuvremenu, mangan je esencijalni mineral za održavanje funkcije mozga i izgradnju jakih kostiju. Pored gore navedenih hranljivih materija, mleveni karanfilić sadrži male količine kalcijuma, magnezijuma i vitamina E.

2. Sadrži antioksidante

Osim što sadrži nekoliko važnih vitamina i minerala, ovaj egzotični začin je bogat i antioksidansima. Antioksidansi su jedinjenja koja smanjuju oksidativni stres koji mogu doprineti razvoju hronične bolesti. Karanfilić takođe sadrži jedinjenje zvano eugenol, za koje se pokazalo da deluje kao prirodni antioksidans. Istraživanja pokazuju da eugenol zaustavlja oksidativna oštećenja izazvana slobodnim radikalima 5 puta efikasnije od vitamina E (još jedan snažan antioksidans).

Pored eugenola, mleveni karanfilić sadrži vitamin C. Vitamin C, zauzvrat, deluje kao antioksidans u telu i pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala – jedinjenja koja pomažu u stvaranju i izazivaju oksidativni stres. Uključivanje karanfilića u vašu ishranu/meni zajedno sa drugom hranom bogatom antioksidansima može pomoći u poboljšanju opšteg zdravlja.

3. Može zaštititi od raka

Ulje od karanfilića

Neka istraživanja sugerišu da jedinjenja koja se nalaze u karanfiliću mogu pomoći u zaštiti od raka. Jedna studija je pokazala da ekstrakt karanfilića pomaže da se zaustavi rast tumora i stimuliše smrt ćelija u ćelijama raka. Druga studija je pokazala slične rezultate, dokazujući da su koncentrisane količine ulja karanfilića izazvale smrt ćelija u 80% ćelija raka jednjaka. Utvrđeno je da Eugenol koji se nalazi u karanfilu ima svojstva protiv raka. Efikasno stimuliše ćelijsku smrt u ćelijama raka grlića materice.

Imajte na umu, međutim, da su ove studije koristile veoma koncentrisane količine ekstrakta karanfilića, ulja karanfilića i eugenola. Eugenol je toksičan u velikim količinama, a prevelika doza ulja karanfilića može izazvati oštećenje jetre, posebno kod dece. Potrebne su dodatne studije kako bi se utvrdilo kako niže količine mogu uticati na ljude.

4. Ubija bakterije

Utvrđeno je da karanfilić ima antimikrobna svojstva, što znači da može pomoći u zaustavljanju rasta mikroorganizama kao što su bakterije. Eterično ulje karanfilića je efikasno u ubijanju 3 vrste bakterija, uključujući npr. coli - bakterije koje mogu izazvati grčeve, dijareju, umor, pa čak i smrt.

Štaviše, antibakterijska svojstva karanfilića mogu čak pomoći u poboljšanju oralnog zdravlja. Jedna studija je otkrila da jedinjenja ekstrahovana iz karanfilića zaustavljaju rast dve vrste bakterija koje doprinose oboljenju desni.

Druga studija na 40 ljudi testirala je efekte biljne vodice za ispiranje usta koja se sastoji od ulja čajevca, karanfilića i bosiljka. Nakon upotrebe biljne vodice za ispiranje usta tokom 21 dan, pokazalo se poboljšanje zdravlja desni, kao i količine plaka i bakterija u ustima. U kombinaciji sa redovnim četkanjem i pravilnom oralnom higijenom, antibakterijski efekti karanfilića mogu podržati oralno zdravlje.

5. Poboljšava zdravlje jetre

Karanfilić pomaže kod problema sa jetrom

Istraživanja pokazuju da korisna jedinjenja karanfilića mogu pomoći u održavanju zdravlja jetre. Jedinjenje eugenol može biti posebno korisno za jetru. Pomaže pri okretanju znakova ciroze jetre ili ožiljaka na jetri. Nažalost, istraživanja o zaštitnim efektima karanfilića i eugenola kod ljudi su ograničena.

Međutim, jedna mala studija je otkrila da uzimanje suplemenata eugenola tokom jedne nedelje smanjuje nivoe GST-a, enzima uključenog u detoksifikaciju koji je često pokazatelj bolesti jetre.

Kanfilić takođe sadrži antioksidanse, koji mogu pomoći u prevenciji bolesti jetre zbog svoje sposobnosti da smanje oksidativni stres.

Međutim, imajte na umu da je eugenol toksičan u velikim količinama. Klinička studija na dvogodišnjem dečaku pokazala je da 5 do 10 ml ulja karanfilića izaziva teško oštećenje jetre.

6. Može pomoći u regulisanju šećera u krvi

Istraživanja pokazuju da jedinjenja koja se nalaze u karanfiliću mogu pomoći u održavanju šećera u krvi pod kontrolom. Studija je pokazala da ekstrakt karanfilića pomaže u umerenom podizanju šećera u krvi kod pacijenata sa dijabetesom. Druga studija je posmatrala efekte ekstrakta karanfilića i nigericina, jedinjenja koje se nalazi u karanfiliću. Utvrđeno je da povećavaju unos šećera iz krvi u ćelije, povećavaju lučenje insulina i poboljšavaju funkcionisanje ćelija koje proizvode insulin.

Insulin je hormon odgovoran za transport šećera iz krvi u ćelije. Pravilno funkcionisanje insulina je neophodno za održavanje konstantnog nivoa šećera u krvi. U kombinaciji sa uravnoteženom ishranom, karanfilić može pomoći da nivo šećera u krvi bude pod kontrolom.

7. Jača zdravlje kostiju

Karanfilić je koristan za kosti

Mala gustina kostiju je stanje koje pogađa oko 43 miliona odraslih samo u SAD. To može dovesti do razvoja osteoporoze, čime se povećava rizik od preloma. Pokazalo se da neka od jedinjenja karanfilića pomažu u očuvanju koštane mase. Na primer, studija na životinjama otkrila je da ekstrakt karanfilića sa visokim sadržajem eugenola poboljšava nekoliko markera osteoporoze i povećava gustinu i snagu kostiju.

Karanfilić je takođe bogat manganom, pružajući impresivnih 30% preporučene dnevne količine u samo 1 kašičici. (2 g) karanfilića. Mangan je mineral koji učestvuje u formiranju kostiju i izuzetno je važan za njihovo zdravlje.

Studija je pokazala da uzimanje suplemenata mangana tokom 12 nedelja povećava mineralnu gustinu kostiju i rast kostiju. Međutim, trenutna istraživanja o efektima karanfilića na koštanu masu uglavnom su ograničena na studije na životinjama. Potrebno je više istraživanja da bi se utvrdilo kako to može uticati na formiranje kostiju kod ljudi.

8. Smanjuje rizik od čira na želucu

Neka istraživanja sugerišu da jedinjenja koja se nalaze u karanfiliću mogu pomoći u lečenju čira na želucu. Takođe poznati kao peptički čir, čir na želucu su bolne rane koje se formiraju u sluznici želuca, dvanaestopalačnog creva ili jednjaka. Najčešće su uzrokovane smanjenjem zaštitne sluznice želuca usled faktora kao što su stres, infekcije i genetika.

U studiji na životinjama, pokazalo se da eterično ulje karanfilića povećava proizvodnju želudačne sluzi. Stomačna sluz funkcioniše kao barijera i pomaže u sprečavanju erozije sluznice želuca probavnim kiselinama.

Druga studija na životinjama otkrila je da ekstrakt jabuke pomaže u lečenju čira na želucu i da ima efekte slične nekoliko lekova protiv raka.

Kanfilić ima mnogo potencijalnih zdravstvenih koristi, uključujući držanje šećera u krvi pod kontrolom i pomaže u blokiranju rasta bakterija.

Kao i kod mnogih zdravih namirnica, one su najefikasnije kada su uključene u zdravu i uravnoteženu ishranu. Pokušajte da uključite nekoliko karanfilića nedeljno u svoju ishranu. Lako ih možete ugraditi u mnoga jela. Oni će dodati topli, prepoznatljiv ukus desertima, kariju ili čatniju.

Takođe možete potopiti cele karanfiliće u kipuću vodu 5-10 minuta da napravite umirujuću šolju čaja od karanfilića.

Karanfilić je ukusan i može pružiti mnoge važne zdravstvene prednosti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest