Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zdravstvene koristi prosa

Zdravstvene koristi prosa

MarinaMarina
Džedaj
25
Proso - zdravstvene koristi

Proso je vekovima bilo korišćeno u mnogim državama gde su ljudima bile jasne njegove zdravstvene korisi. On je bio mnogo dragocena kultura u Kini, Indiji, Grčkoj, Egiptu i Africi, korišćena za pravljenje hleba, kuskusa i kao žitarica.

Ovo malo zrno je izuzetno bogato vitaminima i mineralima, pri čemu ono ne sadrži gluten. Bogat je magnezijumom, kalcijumom, manganom, triptofanom, fosforom, vlaknima, prostim šećeroma, Vitaminima iz grupe B, kao i antioksidansima.

Zahvaljujući svom sastavu, proso deluje kao probiotik, koji održava normalnu mikrofloru u organizmu, obezbeđuje serotonin, čiji je nivo važan za raspoloženje čoveka, lako se vari, reguliše peristatiku, štiteći od zatvora i drugo. A zbog činjenice što je alkalna hrana, šprosto je jedna od malog broja hrane koje alkalizuje i telo.

Niz istraživanja opisuje koristi svakog od sastojaka u prosu. Tako na primer magnezijum sprečava migrenu i infarkte. Bitamin B3 (nijacin) je pomoćnik kod smanjivanja vrednosti holesterola i triglicerida.

Fosfor sa svoje strane reguliše metabolizam masti i pomaže u stvaranju energje u telu. Zahvaljujući svojim dragocenim sastojcima on može da zaštiti organizam od pojave dijabetesa tipa 2 (dijabetes nezavisan od insulina).

Neka istraživanja još navode da zahvaljujući vlaknima koja se otkrivaju u prosu, sprečava se rak dojke, tako što ima i zaštitu od razvoja astme u ranom uzrastu.

Kuvano proso

Prosti šećeri i mnogo vlakana u prosu čine ga čak zdravijom hranom od pšenice i pirinča. Ostim toga, njegov unos utiče na C-reaktivni protein, a naučnici iz Seula, Južna Koreja navoda da je i koristan za sprečavanje kardiovaskularnih oboljenja.

Sve sorte prosta pokazuju visoku antioksidansnu zaštitu. Ne sadrže alergene što ih čini dobrim za upotrebu kod osoba sa intolerancijom na gluten.

U naše vreme najveći proizvođači prosa su Kina, Indija i Niger, tako što je ova žitarica šesta po značaju u celom svetu. Ona održava jednu trećinu stanovništva i od izuzetne je važnosti za prehranu mnogih ljudi.

Proso može da zameni pirinač u jelima, da se stavi u salatu, za doručak poput ovsene kaše, za pripremanje proizvoda od testa, u Africi pak od njega se pravi hrana za bebe i drugo.

Međutim, ne sme se propustiti činjenica da mala zrnca prosa sadrže i nevelike količine materija koje imaju sposobnost da potisnu funkciju štitne žlezde. Ovde su saveti prosto da se ne preteruje sa unosom prosa, kako bi se od njega usvojili samo njegovi zdravi sastojci.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest