Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Mravlja kiselina - sve koristi i upotrebe

Mravlja kiselina - sve koristi i upotrebe

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
94592
Mravlja kiselina - sve koristi i primene

Opšte je poznata činjenica da su mravi rasprostranjeni skoro po celom svetu. Jedinstvena svojstva kiseline, koja se dobija iz crvenih mrava, odnosno iz žlezda njihove trbušne duplje, poznata su više od tri veka.

Čak su i naše bake znale da mravlja kiselina ima izražen analgetički efekat. Zbog prisustva analgetičkog efekta, ova supstanca je počela da se koristi u narodnoj medicini. Narodni iscelitelji prave sve vrste napitaka, kao i tinkture na bazi mravlje kiseline.

Upotreba mravlje kiseline u narodnoj medicini

Nakon proceđivanja, dobijena tečnost se koristila kao melem, a ponekad je čak i interno uzimana. U procesu pripreme lekovitih infuzija dodali su mnoge vrste biljaka koje imaju izražen terapeutski efekat.

U medicinskoj praksi, kiselina izolovana od mrava najčešće se koristi kao antiseptik. Takođe se koristi za smanjenje upale, borbu protiv bakterijskih infekcija i kao sredstvo za čišćenje i ublažavanje bolova. Mravlja kiselina se koristi za pripremu različitih terapeutskih i profilaktičkih masti i krema. Takođe se široko koristi u pripremi lekova za lečenje zglobnih bolesti, reumatizma, išijasa.

Međutim, ovo je daleko od potpune liste efekata ovih sredstava. Našla su primenu u lečenju gljivičnih i virusnih infekcija, u kompleksnom lečenju proširenih vena, modrica i kontuzija.

Mravlja kiselina se smatra nezamenljivom u kozmetičkoj industriji. Postoje različiti kozmetički proizvodi zasnovani na ovoj supstanci, čiji je glavni zadatak čišćenje kože, otklanjanje akni.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da je mravlja kiselina jedinstven proizvod koji se široko koristi u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Treba napomenuti da se mravlja kiselina može izolovati i iz četinara i nekih plodova. Osim toga, luče je i neke vrste pčela zajedno sa žaokom.

Mravlja kiselina u modernom dobu

Mravlja kiselina

U naše vreme, obim upotrebe mravlje kiseline je kolosalan. Sada se ne izvlači iz mrava. Proizvodi se organskom sintezom. Danas se pod pojmom "mravlja kiselina" krije veštačko organsko jedinjenje, koje je zvanično registrovano kao aditiv za hranu E236. Savremeno polje primene je praktično neograničeno i pored medicine i kozmetike obuhvata i prehrambenu industriju, hemijsku industriju itd.

Mravlja kiselina u medicini

Mravlja kiselina je odličan antiseptik i konzervans koji sprečava razvoj mikroflore, a takođe učestvuje u lečenju mnogih bolesti. U medicini se koristi za:

- miozitis;

- povrede: modrice, uganuća, hematome, povrede;

- artralgija;

- mijalgija;

- artritis;

- neuralgija;

- gljivice na nokatnim pločama ili koži;

- reumatizam;

- bol u glavi, zglobovima;

- proširene vene;

- rane kod ležećih pacijenata - dekubitis;

- tuberkuloza (kao deo višekomponentnih sredstava);

- išijas.

Mravlja kiselina u kozmetici i dermatologiji

Mravlja kiselina u kozmetici

U dermatologiji i kozmetici, E236 se koristi na sledeći način:

- za proizvodnju lekova koji stimulišu rast kose

- kao komponenta specijalne kreme koja se koristi u solarijumu za dobijanje ujednačenog preplanulog tena itd.

- borba protiv akni, mitisera;

- matiranje masne kože;

- čišćenje pora;

- poboljšanje boje kože usled širenja krvnih sudova i normalizacije cirkulacije krvi;

- ublažavanje upale;

- borba protiv neželjenih dlačica na telu - usporavanje njihovog rasta nakon depilacije, kao i uništavanje folikula (uz redovnu upotrebu).

Mravlja kiselina u domaćinstvu

Mravlja kiselina je deo kućnih hemikalija za:

- uklanjanje naslaga kamenca na vodovodnim instalacijama i posudama;

- čišćenje toaleta i kada;

- sprečavanje stvaranja kamenca u mašinama za pranje sudova, mašinama za pranje veša;

- čišćenje metalnih proizvoda, uključujući felne i druge delove automobila;

- posteljina za pranje ili kondicioniranje;

- dezinfekcija površine.

Što se tiče industrije i poljoprivrede, ovo organsko jedinjenje se široko koristi u sledeće svrhe:

- za proizvodnju smesa koje uklanjaju rđu i krečnjak;

- za suzbijanje grinja opasnih po pčele;

- očuvanje korisnih svojstava zelene stočne hrane ubrane za zimu u stočarstvu.

Primena mravlje kiseline u drugim industrijama

Mravlja kiselina - sve koristi i upotrebe

- Pčelarstvo. Supstanca štiti insekte od grinja koje uništavaju čitave košnice;

- Proizvodnja - prerada kože. Uz pomoć mravlje kiseline, koža i krzno se čiste od prljavštine i dezinfikuju, stičući ujednačenu boju i elastičnu strukturu;

- Borba protiv zamrzavanja. Supstanca se dodaje reagensima koji se koriste za tretiranje klizavih smrznutih puteva zimi;

- Građevinastvo. U betonskim smesama rastvor kiseline koristi se kao aditiv koji sprečava smrzavanje struktura;

- Životinjski svet. Mravlju kiselinu, čiji miris i iritirajuća svojstva odbijaju parazite, koriste medvedi. Ove životinje, budeći se nakon hibernacije, namerno sede na mravinjacima. Insekti luče kiselinu za zaštitu. Supstanca se koncentriše u debelom krznu i štiti životinju od ujeda insekata koji sišu krv.

Bezbedna upotreba mravlje kiseline

Ove liste se mogu prilično proširiti, ali treba znati da se 3 mg/kg telesne težine smatra sigurnom koncentracijom za ljude. Ako se norma prekorači, onda će "mravlja kiselina" postati jedan od najopasnijih otrova. Pored toga, šteta će biti uzrokovana ne samo gutanjem, već i kontaktom sa supstancom na koži. U drugom slučaju govorimo o koncentracijama iznad 10%.

Samo jedinjenje je nestabilno, zbog čega se brzo raspada i izlučuje iz organizma bez nanošenja štete. Slični procesi se dešavaju i u prirodi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest