Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Eugenol - suština, svojstva, izvori

Eugenol - suština, svojstva, izvori

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3955
Eugenol - suština, svojstva, izvori

Kuvari koji vole jače začine često u svoje recepte uključuju jedan od njih – karanfilić. Daje jelima specifičnu aromu, ali takođe ima mnogo zdravstvenih koristi, jer je poznat po svojim antiseptičkim svojstvima.

U azijskoj i severnoevropskoj kuhinji ovaj začin je poštovan. Zdravstvene koristi od karanfilića su posledica njegovog osnovnog sastojka, a to je eugenol. Šta je u stvari on?

Naziv eugenol potiče od Eugenia cariophillata, što je naučni naziv za karanfilić koji je dao prirodnjak Carl Linnaeus. Njegov naučni opis predstavlja eugenol kao aromatično isparljivo jedinjenje katalizovano vrstom enzima iz roda Gimnadenia.

Po svojoj strukturi, to je fenilpropanoid koji sadrži najmanje jedan benzenski prsten. Njegova biosinteza je veoma složena i počinje sa jednom amino kiselinom - tirozinom. Posle niza hemijskih procesa dolazi se do eugenola.

Spoljašnji opis predstavlja ga kao bezbojnu do bledo žutu tečnost - sa jakom karakterističnom aromom - prijatnom, začinskom, sličnom karanfiliću. Ima uljnu konzistenciju i nalazi se u esencijalnim uljima nekih biljaka. To su karanfilić, muškatni oraščić, cimet, bosiljak i lovorov list. Eugenol je najviše koncentrisan u ulju karanfilića - od 80 do 90 odsto njegovog sastava.

Prema svim studijama, ima potencijal da pomogne peristaltici creva i obnovi normalno funkcionisanje crevnog trakta.

Eugenol kod zubobolje

Eugenol ima brojne upotrebe u stomatologiji za zubobolju i održavanje oralne higijene u pastama za zube, kao i u zubnom cementu, pa je stoga prepoznat kao lek za probleme sa zubima.

Otkriveno je da eugenol ima anestetička svojstva. Ovo je omogućilo stvaranje dva anestetika koji se koriste u praksi.

Eugenol se takođe koristi u parfimeriji. Komponenta je rasprostranjenog balzama koji se proizvodi u Peruu i ima primenu u prehrambenim proizvodima. Tamo se koristi kao aroma da bi se poboljšao oštar biberasti ukus koji karanfilić poseduje, a dodaje se raznim namirnicama i pićima.

Poznato je da eugenol usporava zgrušavanje krvi i treba napomenuti da može loše da reaguje sa lekovima - razređivačima krvi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest