bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Simptomi nedostatka vitamina B12

Simptomi nedostatka vitamina B12

Nina NordNina Nord
Džedaj
10317
Stres

Nedostatak vitamina je češća pojava tokom zimskih meseci, upravo iz razloga što sveže namirnice nisu toliko dostupne. Prvi znak da vam nedostaju vitamini je teško buđenje ujutru.

Takođe, na nedostatak vitamina ukazuje i sanjivost tokom celog dana, kao i prisustvo stalne apatije. Ostali znaci su i loša koncentracija i razdražljivost.

Depresivno raspoloženje i suva koža se, takođe, nalaze na spisku simptoma za nedostatak vitamina. Deca, odrasli, kao i pušači i trudnice trebaju biti posebno oprezni tokom hladnih dana.

Kad telu nedostaju vitamini, bolesti se mnogo teže leče i imaju tendenciju da postanu hronične. Nedostatak vitamina B grupe utiče na funkcionisanje nervnog sistema, kosa ranije sedi, čovek ima napade gađenja i kožnih problema.

Sirevi

Nedostatak vitamina izaziva poremećeno funkcionisanje sistema za varenje, koje dovodi do toga da se hrana ne apsorbuje na pravilan način, pa hranljive materije se izbacuju iz organizma umesto da ih organizam usvaja.

Na telo se najgore odražava nedostatak vitamina B12, jer on jedini u sebi sadrži kobalt, koji je veoma važan za organizam čoveka.

Ovaj vitamin učestvuje u razmeni belančevina, masnoća, ugljenih hidrata, a takođe udruženo deluje sa vitaminom C i folnom kiselinom.

Kako bi nervni sistem normalno funkcionisao, treba biti obezbeđen dovoljnom količinom vitamina B12. Ovaj vitamin obnavlja zalihe gvožđa u telu, a pomaže i u lakšem usvajanju vitamina A.

Vitamin B12 aktivira osnovni životni proces – sintezu dezoksiribonukleinske kiseline i ribonukleinske kiseline. Pošto potpomaže rast kostiju, ovaj vitamin je veoma važan za decu, ali i za žene u menopauzi.

Vitamin B12 sadrže namirnice životinjskog porekla – meso, mleko i sir, jer organizam čoveka nije sposoban da ga sam proizvede.

Kako bi se vitamin B12 usvajao, u telu treba da postoje dovoljne količine kalcijuma, koji se treba unositi zajedno sa vitaminom B12.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest