bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da ispečemo orašaste plodove?

Kako da ispečemo orašaste plodove?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
78481
Kako da ispečemo orašaste plodove

Pečenje orašastih plodova, koji se dodaju u testo, kolače ili salatu, naglašava njihov ukus. Lešnici, kikiriki ili orasi postaju pravi vredni sastojci u svakom jelu. Hajde da pogledamo sve prednosti i nedostatke nekoliko metoda pečenja orašastih plodova.

Pečenje orašastih plodova na prethodno zagrejanom tiganju

Metod za koji ste tvrdi da je najbrži. Za njega treba da zagrejemo suv tiganj na umerenoj vatri i kada se zagreje dodamo orašaste plodove. Zatim ih promešajte i nekoliko puta protresite tiganj dok se ne ispeku. Vreme zavisi od veličine orašastih plodova.

Rezultat: Brzo i lako - 1-5 minuta. Orašasti plodovi su tostirani, ali ne ravnomerno. Obično imaju nekoliko ugljenisanih tačaka na sebi. Ovo posebno zavisi od njihove neravne površine. Orašasti plodovi nemaju vremena da se potpuno ispeku - spolja i iznutra. Brzo, ali ne baš kvalitetno pečenje. Orašasti plodovi ne dobijaju tako bogat ukus koliko bi trebalo. Ovi pečeni orašasti plodovi su savršeni za pripremu salata od povrća.

Pečenje orašastih plodova u tiganju bez prethodnog zagrevanja

Pečeni orašasti plodovi

Stavite orašaste plodove u suv, hladan tiganj. Uključite na srednju temperaturu i počnite da pečete. Mešajte orašaste plodove, tresući tiganj sve vreme dok se ne zagreje, a zatim dok orašasti plodovi ne porumene.

Rezultat: Potrebno je 3-7 minuta. Orašasti plodovi porumene ravnomernije nego u prethodno zagrejanom tiganju, ali još uvek imate nekoliko zagorelih, ugljenisanih tačaka. Međutim, za razliku od prethodne metode, orašasti plodovi se tostiraju iznutra i spolja ravnomernije. Ovaj metod pečenja orašastih plodova je kontrolisaniji. Međutim, čak i uz pažljivu pripremu, rezultat nije savršen.

Pečenje orašastih plodova u mikrotalasnoj pećnici

Slani pečeni orasi

Orašasti plodovi se pomešaju sa malom količinom biljnog ulja kako bi bolje porumeneli. Zatim rasporedite u ravnomernom sloju na pleh za mikrotalasnu (možete koristiti i papir za pečenje). Kuva se na 700 W u koracima od 1 minuta.

Rezultat: Potrebno je 3-5 minuta. Teže je odrediti stepen spremnosti orašastih plodova. Znak spremnosti nije izgled, već aroma - primetno se povećava. Takođe, orašasti plodovi su veoma vrući nakon kuvanja i potrebno im je više vremena da se ohlade. A veličina mikrotalasne pećnice ograničava broj orašastih plodova koje možete tostirati odjednom. Mnogima ova metoda može izgledati pomalo kontraintuitivna, ali začudo, funkcioniše! Bolje je da se oslonite na sopstveni nos, ali ako treba da ispečete malu količinu orašastih plodova, mikrotalasna pećnica će vam pomoći.

Pečenje orašastih plodova u rerni

Pečeni kikiriki

Metoda oduzima najviše vremena od svih mogućih. Za to poređajte orašaste plodove u ravnom sloju na pleh obložen papirom za pečenje i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Nakon 5 minuta, izvadite pleh za pečenje i promešajte oraorašaste plodove. Zatim proverite njihovu spremnost na svaka 2-3 minuta.

Rezultat: Jedini minus je vreme - 5-8 minuta, ovaj metod je najduži od svih. Rezultat su savršeno pečeni orašasti plodovi. Oni su ravnomerno zapečeni i tostirani iznutra i spolja sa bogatim ukusom. Istina je da ovaj metod ne zahteva stalnu pažnju. Ali za to vreme možete raditi i druge poslove. Krajnji rezultat govori u prilog ovom načinu pečenja.

Možete da napravite savršeno pečeni kikiriki, pečeni badem ili pečene semenke koristeći ovaj metod.

Pogledajte još:

- Koliko je tačno orašastih plodova dnevno dobro jesti;

- Zašto potopiti seme i orašaste plodove

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest