bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Čaj od hibiskusa - šta treba da znamo

Čaj od hibiskusa - šta treba da znamo

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3434
čaj od hibiskusa - šta treba da znamo

Čaj je veoma popularno piće, spori se da li ga kafa po tome nadmašuje. Poznate su različite sorte čaja - crni, zeleni, voćni, biljni i mnogi drugi. Čaj je lekovit, prijatan po ukusu i ima svoje rezervisano mesto u svakodnevnoj ishrani.

Zanimljiva i izuzetna sorta ovog pića je rubin crveni čaj od hibiskusa, koji ne možemo definisati kao čaj u klasičnom shvatanju ovog pića, jer nije od listova, već od cvetova biljke. Koristi se za pripremu aromatične tečnosti, ali je uobičajeno da se rečju čaj označava bilo koja biljka koja se kuva u vodi, pa piće od hibiskusa spada u grupu pića koja se označavaju kao čaj.

Čaj od hibiskusa ima veoma drevnu istoriju obavijenu legendama i to ga čini misterioznom tečnošću koja je preživela kroz vreme do današnjih dana.

Legende i istorija čaja od hibiskusa

Legenda kaže da je čaj od hibiskusa bio popularan u starom Egiptu. Faraoni su ga konzumirali, verujući da je eliksir mladosti, zdravlja i dugovečnosti. A da bi ga uvek imali, poslali su svoje ratnike po plen u domovinu magične biljke, u Afriku, južno od Sudana.

Arapski iscelitelji su u svojim raspravama definisali hibiskus kao lek za sve bolesti zbog njegovih veličanstvenih antipiretičkih i sedativnih svojstava. Sa stanovišta savremenog čoveka, a odbacivši emocionalnu komponentu, stvari su racionalnije i logičnije.

Veruje se da zahvaljujući moćnim antioksidansima koji se nalaze u njemu, čaj od hibiskusa može da podmladi telo i uspori proces starenja.

Druga tvrdnja navodi da ovaj čaj može sprečiti maligne tumore. Ove tvrdnje više počivaju na legendama nego na stvarnim i naučno dokazanim činjenicama.

Još jedan važan aspekt razumevanja moći čaja od hibiskusa ima veze sa njegovom moći da utiče na pritisak. Veoma je rasprostranjeno mišljenje da hipertoničari treba da ga piju hladno, a hipotenzima je potrebna šolja toplog čaja od hibiskusa.

Poznato je da nakon prolaska kroz jednjak, topli napitak uspeva da se malo ohladi, a hladan zagreje, pa će u oba slučaja biti isti koktel u stomaku. Zbog toga, ispijanje čaja od latica sudanskih ruža ne bi trebalo da bude jako vruć, da ne bi opekli jednjak, a hladno piće leti podjednako rashlađuje sve.

Jedino što se pouzdano zna o njegovom uticaju na pritisak je utvrđena činjenica da redovna upotreba čaja od hibiskusa snižava pritisak u proseku za 7 odsto. Stoga možemo zaključiti da čaj od hibiskusa ima blago antihipertenzivno dejstvo.

Danas je već utvrđeno koje su prednosti i mogućnosti ovog napitka i šta može učiniti za organizam.

Korisna svojstva čaja od hibiskusa

Korisna svojstva čaja od hibiskusa duguju njegovom sastavu, koji uključuje mnoge sastojke koji poboljšavaju zdravlje.

hibiskus

- Flavonoidi - antioksidansi koji se bore protiv slobodnih radikala i sprečavaju antioksidativni stres.

- Antocijanini - supstance sa antioksidativnim delovanjem, odlažu starenje.

- Kompleks vitamina, uključujući vitamin P, koji sprečava propustljivost krvnih sudova, jača njihove zidove i sprečava razvoj različitih bolesti kardiovaskularnog sistema.

- Antioksidansi u hibiskusu pročišćavaju i podmlađuju organizam, regulišu rast mikroorganizama, nastanak i razvoj različitih formacija, uključujući i maligne tumore.

- Ovo piće dobro deluje kada se uzima oralno. Upotrebom zgnječenih listova i svežih latica biljke mogu se lečiti čirevi, rane, ekcemi, spoljni čirevi i tumori različitog porekla.

- Hibiskus sadrži različite organske kiseline koje doprinose normalizaciji metaboličkih procesa u telu, boreći se sa prekomernom težinom.

- Sadrži linolnu kiselinu, podržavajući borbu protiv plakova holesterola, štiteći tako telo od vaskularne ateroskleroze.

- Lekoviti sastav čaja od hibiskusa topi višak masnoće, sprečava začepljenje krvnih sudova.

- Limunska kiselina u ovom čaju ima snažno antiinflamatorno i antioksidativno dejstvo.

– Dokazano je da čaj od hibiskusa pozitivno deluje na jetru. Zbog toga je efikasan diuretički napitak.

- Čaj je dobar kao antispazmodik koji može malo da ublaži bolove koji se javljaju u gastrointestinalnom traktu.

- Napitak faraona pomaže u jačanju imunog sistema, pomaže telu da odoli prehladama. A u kombinaciji sa vitaminom C stvara snažan anti-infektivni štit za telo.

Priprema i posluživanje čaja od hibiskusa

Zrele latice hibiskusa se sakupljaju i suše na poseban način, prolaze fermentaciju, slično kao crni čaj. Kao rezultat ove pripreme, latice ne samo da se suše i postaju pogodne za skladištenje i transport, već i čuvaju sve lekovite supstance kojima je ova biljka toliko bogata.

Dobijeni napitak ima izrazito kiselkast ukus i veoma prijatnu i delikatnu aromu. Prelepa bogata rubinska boja čaja je veoma impresivna. Boju obezbeđuju antocijanini, koji takođe imaju lekovito dejstvo.

Još uvek ne postoji konsenzus kako pravilno pripremiti čaj od hibiskusa. Po nekima, sirovina ne bi trebalo da se izlaže visokoj temperaturi, kako ona ne bi uništila korisne komponente u njoj. Zbog toga se preporučuje da se sudanska ruža kuva na oko 40 stepeni.

koristi čaja od hibiskusa

Prema drugoj verziji, možete koristiti klasičan način pripreme čaja sa ključalom vodom, u kojoj se potopi sirovina i zasladi.

Svako bira opciju za sebe. Jedina stvar koju ne treba zaboraviti: ne možete kuvati hibiskus u metalnim posudama, mora se služiti u keramičkim ili porcelanskim šoljama.

Pošto čaj od cvetova hibiskusa sadrži voćne kiseline, to mu daje kiselkast ukus. Ako se doda šećer, ukus će biti sladak ili slatko-kiseo, sve zavisi od količine šećera i jačine pića.

Prijatna aroma cvetnog čaja može se dopuniti začinima. Pogodni su karanfilić, vanila, cimet, đumbir, biber. Daju mu egzotičan ukus.

Ovaj čaj ima ukus voćnog napitka od crvenih bobica. Ako se kuva sa jabukama i šećerom, ima ukus kao kompot od višanja i jabuka.

Kontraindikacije za konzumaciju čaja od hibiskusa

- S obzirom da hibiskus ima sposobnost da utiče na nivo pritiska, ljudi sa visokim krvnim pritiskom treba da piju ovaj čaj sa oprezom, posebno hipotenzivni pacijenti koji boluju od arterijske hipertenzije sa nestabilnim pritiskom.

- Napitak se ne preporučuje pacijentima sa kamenom u žučnoj kesi i obolelima od urolitijaze. Ova mera predostrožnosti je neophodna zbog diuretičkog i holeretičkog dejstva koji može da izbaci kamenje i dovede do njihovog začepljenja u ureterima ili žučnim kanalima. Stanje je praćeno teškim grčevima i može zahtevati hitnu operaciju. Uz zdrave bubrege i žučnu kesu bez kamenja, piće je samo korisno, eliminiše moguću stagnaciju žuči i sprečava stvaranje peska i kamenja.

- Trudnoća je kontraindikacija za pijenje čaja od hibiskusa, jer napitak može uticati na tok trudnoće zbog preteranog toniranja materice. Hibiskus može uticati na seksualnu funkciju, pa je rizično piti ga u ovom periodu.

- Napitak od latica hibiskusa je kiselkast, sadrži mnogo različitih kiselina, osim oksalne, pa se ne uzima kod gastritisa sa visokom kiselinom, kao ni kod peptičkog čira.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest