Mamurluk je problem koji ljudi širom sveta sami sebi stvaraju. U Bugarskoj, naprimer, sredstva koja se najviše koriste i za koje se zna da pomažu, jer su mnogo puta proverena, su škembe čorba i sok od kiselog kupusa ili raso.
U prvo vreme, parče šunke i sok od pomorandže mogu imati čudesan efekat. Drastičniji metod je pivo, koje je za neke zaista blago, za druge ostaje samo mit, a treći, koji su ga isprobali na sebi, smatraju da je to najgori mogući način da spreče glavobolju od previše alkohola.
Ali s obzirom na to da se škembe čorba ne konzumira globalno, zanimljivo je pogledati kako se bore protiv mamurluka u različitim delovima sveta. Koja su najefikasnija sredstva i da li ih možemo isprobati na našim geografskim širinama ako moramo.
Počnimo prvo u okruženju– rumunski pristup je veoma sličan. U Rumuniji svako ko se suočava sa problemom mamurluka treba da jede škembe čorbu od telećeg škembeta, koja sadrži mnogo soli, belog luka i sirćeta, i na kraju, ali ne i najmanje važno, pavlaku.
Škoti takođe pate od mamurluka. Našli su lek za ovo strašno stanje - ajran. Mora se piti vruć, a u njega se dodaju i crni biber, so i kašičica različka.
Prema nedavnom istraživanju britanskih naučnika, jasno je da je najbolji lek za mamurluk med. Još jedna stvar koju naučnici predlažu je – ujutru, kada vam je glava prevelika i preteška, da popijete čašu mleka sa medom.
U Portoriku koriste veoma zanimljiv pristup čak i pre nego što počnu da piju - neku vrstu preliminarne zaštite od mamurluka. Portorikanci trljaju parče limuna ispod pazuha, ali samo na ruku kojom će piti. Tvrde da je veoma efikasno sredstvo. Uz to – pošto se posle jedne ili više čaša pića može zaboraviti koja je ruka protrljana, najbolje je utrljati limun ispod oba pazuha.
Na Haitiju takođe imaju zanimljiv pristup – od flaše koja im je izazvala ovo stanje prave vudu lutku. Nije baš jasno kada i kako tačno uspeju da je naprave, ako imaju strašan mamurluk, ali zanimljiviji deo dolazi kasnije – kada je lutka spremna, zabode se 13 igala u čep od boce. Važno je da su igle crne.
Amerikanci rešavaju problem mamurluka žestokim koktelom od žumanca, vorčester sosa, tabasko sosa, soli i bibera. Piće se zove "Srećni Džon". Oni takođe tvrde da velike količine najpopularnijeg gaziranog pića u SAD mnogo pomažu sledećeg jutra, uz slaninu i jaja.
Pijani Japanci rade vežbe disanja - 6 sekundi, polako i duboko udahnite, zatim zadržite dah još 6 sekundi i polako izdahnite narednih 6 sekundi. Drugi način da se popravi neprijatno stanje je da se jede šljiva koja je ukiseljena u nekoj vrsti turšije (Umeboši) – cilj je da se istopi u ustima.
Takođe možete primeniti tajnu gejši – umočite frotirni peškir u vrelu vodu, dodajte 1-2 kapi ulja mente i stavite na lice na 1 minut.
Finci se bore protiv mamurluka u sauni – 2-3 ulaska u trajanju od 5-7 minuta mogu potpuno očistiti krv od alkohola.
Mamurluk nije savremeni problem – ljudi su od davnina patili od preteranog konzumiranja alkohola. U staroj Grčkoj su jeli pržene kanarince, a u starom Rimu zanimljivu mešavinu dva jaja sove i ovčijih pluća - to je zapravo bio njihov doručak.
Koje od ovih lekova ćete probati i kome ćete verovati zavisi od vas, ali da biste izbegli mamurluk, najbolje je da alkohol konzumirate umereno.
Komentari