Na Balkanu postoji mnogo istorijskih, kulturnih i etničkih preplitanja. Nije ni čudo što se na različitim delovima poluostrva nalaze iste pesme, balkanska jela ili običaji. Svaka nacija dodaje nešto svoje i često prisvaja autorska prava nad delom.
Musaku globalna kulinarska zajednica često smatra ključnim grčkim jelom, a pop kultura u potpunosti podržava ovu činjenicu. Međutim, istina je da je njeno ime arapskog porekla i da se ukusna musaka pojavila na grčkoj teritoriji mnogo kasnije od Homerovog vremena.
I da vam predstavimo glavne recepte za musake u svoj njihovoj raznolikosti,
Arapska musaka
Neophodni proizvodi: 1 patlidžan (400 g), 5-6 krompira
Za sos: 70 g kravljeg maslaca, 2 kašike brašna, 2 šolje mleka, 2 kašičice suvog pilećeg bujona, muskatni oraščić, beli biber, so, 1 jaje, 50 g mocarele
Za fil: 0, 5 kg mlevenog mesa, 1 crni luk, 2 čena belog luka, 1 paradajz, 1/2 kašičice cimeta, 1/2 kašičice mirođije i peršuna, muškatni oraščić, kari, so, biber, bosiljak, ruzmarin, 1/2 šolje crnog vina.
Način pripreme: Patlidžan se iseče na kolutove, stavi u slanu vodu i ostavi 20-30 minuta. Zatim se ocedi i prži do pola. Stavlja se na salvetu da ona upije masnoću.
Krompir se iseče na kolutove i prži do pola. Ocedi se. Luk se prži do zlatne boje, dodaje se mleveno meso, zatim rendani paradajz, beli luk i začini. Sipati vino i dinstati ispod poklopca, povremeno mešajući. Na tacnu poređajte pržene patlidžane, na vrh mleveno meso i krompir.
Od proizvoda se priprema bešamel sos i nakon što se ohladi, u njega se lagano ulupaju jaja i mešaju. Musaku prelijte sosom. Odozgo narendati mocarelu i peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta.
Ovo je danas popularan recept za arapsku musaku. U originalnom prevodu, međutim, "musaka" doslovno znači "ohlađena", a u arapskom svetu ovaj naziv se odnosi na salatu od paradajza i patlidžana koja se servira kao hladno predjelo.
Najpopularnija verzija musake je grčka. To je jelo od tri sloja.
Grčka Musaka
Potrebni proizvodi: 1 kg krompira, 1 kg patlidžana, 1/2 kg mlevenog junećeg mesa, pola glavice mlevenog crnog luka, 250 g paradajza iz konzerve, malo paradajz soka, pola čaše belog vina, čaša maslinovog ulja, šaka seckanog peršuna, so, biber, prstohvat cimeta i muskatni oraščić.
Za fil: 1 litar mleka, šolja brašna, pola šolje maslinovog ulja, dva jajeta, sir.
Način pripreme: Patlidžan se iseče na krugove i oni se ređaju u pleh sa malo soli na svakom kolutu. Oljušteni krompir se iseče na kolutove i prži na maslinovom ulju.
Izvadite ga iz tiganja pre nego što je potpuno gotov i ostavite ga na stranu. Na istom maslinovom ulju lagano propržite patlidžane, a nakon što ih izvadite, stavite na salvetu da upije deo masnoće.
Crni luk propržiti do smeđe boje, dodati mleveno meso, posle desetak minuta vino, paradajz, paradajz sos, peršun, so, biber i cimet po ukusu i pola čaše vode. Kada se voda upije, smesa se skida sa ringle i dodaje se rendani sir.
Za preliv pomešati čašu mleka sa brašnom. Ostatak mleka se prokuva i uz mešanje lagano meša da se dobije gusta pasta. Nakon skidanja sa ringle, dodajte dva umućena jaja zajedno sa muškatnim oraščićem.
Na dno nauljenog pleha poređajte red krompira. Pokrijte mešavinom mesa. Na vrh se stavlja sloj patlidžana, i ponovo se prekriva mesom. Poslednji sloj se preliva prelivom. Pecite musaku u umereno zagrejanoj rerni dok ne porumeni.
Turska vrsta musake razlikuje se od grčke po specifičnom rasporedu slojeva i preliva. Međutim, postoje turski recepti u kojima su proizvodi takođe poređani u tri sloja, od kojih se poslednji sastoji od paradajza isečenog na kolutove.
Turska Musaka
Neophodni proizvodi: 500 g mlevenog junećeg mesa. 1/2 paradajza iz konzerve, 1/2 tegle kiselih krastavaca, 1 šargarepa, 5-6 jaja, 1 kg krompira, 150 ml svežeg mleka, maslac, sir, so, crni biber.
Način pripreme: Mleveno meso se izgnječi sa paradajzom. Jaja i šargarepa se kuvaju. Pripremi se pire krompir. Mleveno meso je prženo. Polovinu pire krompira rasporedite u nauljenu tepsiju, povremeno umačući kašiku u otopljeni maslac da se ne zalepi za pire.
Na to se dodaje mleveno meso, a na to se ređaju kiseli krastavci isečeni na kolutiće, šargarepa i kuvana jaja. Po vrhu rasporedite drugu polovinu pirea. Pospite rendanim sirom i zapecite u rerni.
Pogledajte još ukusnih predloga:
- posna musaka;
- musaka sa patlidžanima.
Komentari