Većina ljudi je iskusila ili barem videla rezultate preteranog konzumiranja alkohola, onoga što nazivamo mamurlukom. Ovo teško stanje posle obilnog konzumiranja alkohola zahteva napor da se prevaziđe i praćeno je prilično teško savladavim stanjima - mučninom, povraćanjem, glavoboljom, opštim osećajem težine i iscrpljenošću i dr.
Postoje razni trikovi za vraćanje tela u normalno stanje širom sveta, ali pre svega je dobro znati šta je zapravo mamurluk i koje telesne funkcije se aktiviraju.
Definicija mamurluka
Definicija pojma je iznenađujuća za većinu ljudi. Mamurluk je zapravo prirodna odbrambena reakcija tela protiv toksina u alkoholu. Reč je o acetildehidu koji se dobija kao rezultat metabolizma alkohola. U visokim koncentracijama ova supstanca je toksična i tada dolazi do trovanja alkoholom, ali se u većini slučajeva takav rezultat ne postiže.
Kada dođe do mamurluka, organizmu je potrebna intoksikacija, koja umnogome zavisi od količine popijenog alkohola, ali su laki i umereni konzumenti alkohola skloniji mamurluku od okorelih alkoholičara.
Šta Izaziva mamurluk od alkoholnih pića
Iako je mamurluk stanje veoma uobičajeno širom sveta, malo je istraživanja posvećeno tom stanju. Postoji nekoliko teorija o tome zašto se ovo stanje javlja.
U jetri se alkohol razlaže u toksični acetaldehid. Enzim poznat kao dehidrogenaza pretvara ga u bezopasnu sirćetnu kiselinu.
Ako količina konzumiranog alkohola premašuje sposobnost enzima tela da ga prerade, acetaldehid se nakuplja u telu i izaziva glavobolju i mučninu.
Neki ljudi imaju smanjenu sposobnost razlaganja acetaldehida i to je odgovorno za crvenilo koje se često javlja nakon značajnog unosa alkohola.
Druga popularna teorija su takozvani kongeneri. Ovi sastojci se formiraju tokom fermentacije i prisutni su u različitom stepenu u različitim vrstama alkohola.
Tamni alkohol je visok u kongenerima. Ova definicija uključuje crveno vino, viski, tekilu. Kongeneri u njima povećavaju učestalost i težinu mamurluka, koji je znatno veći od alkoholnih pića sa niskim sadržajem kongenera kao što su votka, džin, rum i druga.
Uloga imuniteta je relativno nova teorija. Istraživanja od pre 20 godina su zaključila da ljudi sa mamurlukom imaju povišen nivo citokina. To su hemikalije koje imuni sistem proizvodi za slanje signala između ćelija i za borbu protiv infekcija.
Visok nivo citokina je upravo uzrok mučnine, glavobolje i umora, kao i narušene sposobnosti stvaranja pamćenja.
Još uvek nedostaju neka istraživanja da bi se utvrdili uzroci mamurluka, ali sada nauka ima biološko objašnjenje za neke od simptoma. Evo najznačajnijih simptoma mamurluka.
Tipični simptomi mamurluka
Glavobolja
Alkohol potiskuje vazopresine, koji su antidiuretički hormoni, ili supstance koje normalno pomažu telu da zadrži tečnost. To je posledica stalne potrebe za odlaskom u toalet.
Postoji teorija da dehidracija izaziva mamurluk, ali nauka se ne slaže sa ovom teorijom.
Istraživanja pokazuju da se nivoi elektrolita u telu ljudi sa mamurlukom, u poređenju sa onima kod treznih, ne razlikuju toliko značajno.
U slučajevima kada su razlike zaista primećene, ne postoji direktna veza između težine simptoma i nivoa elektrolita ili hormona u krvi.
Međutim, dehidracija je direktno povezana sa strašnom glavoboljom mamurluka. Kada je telo lišeno tečnosti, krvni sudovi se sužavaju dok pokušavaju da održe krvni pritisak.
Ovo stvara neprijatan neželjeni efekat koji se sastoji od smanjenja dotoka krvi u mozak i širenja krvnih sudova u moždanoj kori.
Mozak se smanjuje, povlači se od lobanje i aktivira receptore za bol. Pojavljuje se pulsirajuća glavobolja. Dehidracija je takođe uzrok suvih usta koja je poznata u svakom mamurluku.
Mučnina
Alkohol iritira sluznicu želuca i povećava proizvodnju želudačne kiseline, sekreta iz pankreasa i creva. To dovodi do mučnine, bolova u stomaku i dijareje.
Uprkos napadima povraćanja, to ne pomaže da se preboli mamurluk, jer je alkohol već u krvi, pa samo morate da sačekate da prođe.
Iscrpljenost
Alkohol ima svojstvo da potiskuje prirodni stimulans glutamin. Kada pijanac prestane da pije, telo povećava proizvodnju glutamina i stimuliše mozak, sprečavajući pijanca da zaspi.
Možda je to delimično uzrok telesnih patnji zbog opijanja.
Konzumacija alkohola dovodi do pada šećera u krvi, što se izražava iscrpljenošću, depresijom i nestabilnost.
Trkovi za mamurluk
Širom sveta, borba protiv ovog stanja vodi se svim sredstvima, a neka od njih su potpuno bizarna. Evo kako se različita mesta širom sveta nose sa ovim izazovom.
Kako leče mamurluk u Australiji
Australijanci u takvim slučajevima najčešće koriste svoj ustaljeni recept sa suplementima bogatim vitaminom C i vitaminima B grupe. To su antioksidansi koji pomažu organizmu da se bori.
Kako leče mamurluk u Nemačkoj
Nemci imaju i proverene metode za brzi oporavak posle pijanstva. Umotaju komade marinirane haringe oko malih kiselih krastavaca sa kriškom luka. Krastavci su vrsta fermentisane hrane i pomažu u obnavljanju normalnog nivoa elektrolita, što zauzvrat poništava efekte alkohola.
Kako leče mamurluk u Austriji
U Austriji se klade na gulaš. Topla supa sa govedinom i puno povrća čini čuda. Tada je potreban dug odmor.
Kako tretiraju mamurluk u Kini
Zeleni čaj je bio lekovita biljka u kineskoj medicini više od 4.000 godina. Napitak takođe pomaže telu nakon konzumiranja alkohola. 700 mililitara finog zelenog čaja za ceo dan pomoći će kod mamurluka.
Kako leče mamurluk u Velikoj Britaniji
Omiljeni engleski doručak Engleza - pasulj, pržena slanina, dinstane pečurke, jaja i tost. Oni se takođe oslanjaju na njega za mamurluk - pogledajte kako se engleski doručak bori protiv mamurluka. Masti i ugljeni hidrati u zadovoljavajućim količinama pomažu im da stanu na noge.
Kako leče mamurluk u Francuskoj
Francuzi imaju nekoliko trikova kojima čiste popijeni alkohol iz organizma. Njihove opcije uključuju francusku supu od luka ili kasule, koji se kuva u glinenoj posudi. Ima pasulja, nekoliko različitih vrsta mesa, kobasicu, beli luk, luk, začine.
Kako leče mamurluk u Holandiji
U Holandiji se takođe oslanjaju na kisele krastavce i mariniranu ribu, ali u velikim burgerima sa više sosa.
Kako leče mamurluk u Meksiku
Kada preteraju sa tekilom, Meksikanci se spasavaju salatom koja bukvalno znači povratak u život. Njeni sastojci su škampi, luk, paradajz, sok od limete, može se dodati ljuta paprika.
Klasični trikovi za ublažavanje mamurluka
Tečnosti
Alkohol podstiče mokrenje. U prisustvu dijareje i povraćanja, dehidracija je još veća. Tako da nekoliko čaša vode ili soka neće škoditi i od velike važnosti za organizam.
Ugljeni hidrati
Konzumiranje alkohola, praćeno odbijanjem da se jede, vrlo često dovodi do smanjenja nivoa šećera u krvi, što zauzvrat izaziva umor i glavobolju. Lagani doručak sa više ugljenih hidrata i svež sok od pomorandže su idealni za normalizaciju nivoa šećera u krvi.
Lekovi protiv bolova
Sredstva protiv bolova kao što su aspirin, ibuprofen i drugi nesteroidni antiinflamatorni lekovi pomažu kod glavobolje, ali iritiraju stomak. Paracetamol se ne preporučuje zbog rizika od toksičnog dejstva na jetru kao rezultat reakcije sa alkoholom.
Bujon za trežnjenje
Čorba od kupusa ili soka od kiselog kupusa, sok od kiselih krastavaca, sok od turšije, poznatiji su kao čorbe za trežnjenje, veoma su efikasni lekovi. Nauka ne govori ništa o ovim našim klasičnim lekovima za mamurluk, ali pošto su oni probiotici, oni svakako pomažu u ubrzavanju metabolizma i možda ubrzavaju oporavak.
Ponovljena upotreba alkohola u obliku flaše piva ne pomaže, već čini mamurluk cikličnim, a kasnije će se vratiti i biti još gori. Probajte sa Supom za trežnjenje.
Pogledajte još:
- Šta Koreanci koriste za lečenje mamurluka;
- Najbolji lek za mamurluk prema naučnicima.
Komentari