Bonapeti.rs»Saveti»Kako da sami napravite ajran?

Kako da sami napravite ajran?

MarianeMariane
Džedaj
1461194
Kako da sami napravite ajran?

Ajran je jedno od omiljenih napitaka u bugarskoj i turskoj kuhinji i često je prisutan na trpezi, posebno tokom toplih meseci u godini. I kao za svaki omiljeni napitak ili jelo i za ajran i škembe čorbu, ne postoji jedan recept za koji se svi slažu da je klasičan. I tako dolazimo do pitanja kako napraviti ajran i koje su njegove tajne.

Postoji na desetine recepata za pravljenje ajrana širom sveta, koji će vas garantovano fascinirati. Uz običan recept za ajran, koji se svodi na mućenje kiselog mleka i razblaživanje sa vodom u određenom odnosu, tu su ajran sa mentom, ajran sa gaziranom vodom, ajran sa začinima - tzv lasi i još mnogointeresantnih predloga. Veoma je važno da izaberete čisto i gusto kiselo mleko, bez zaslađivača i aditiva. Ali da se vratimo na pitanje kako napraviti ajran.

Ajran najlakše možete pripremiti tako što ćete kiselo mleko dobro umutiti i dodati vodu do željene konzistencije. Važno je napomenuti da je za pripremu ukusnog ajrana potrebno odabrati kvalitetno kiselo mleko i dobro ga umutiti. U tu svrhu možete koristiti viljušku ili žicu. Cilj je da se što više vazduha unese u mleko tako da dobijete mehuriće kada ga razblažite hladnom vodom. Po želji, ajran možete začiniti solju.

U nekim krajevima u Bugarskoj kiselom mleku i vodi se dodaju sveže mleko, mlaćenica, gazirana voda ili čak sitni sir, kao i razni začini poput prepečenog mlevenog mlevenog kumina itd. Pravljenje ajrana može postati pravo kulinarsko putovanje ako odlučite da otkrijete kako se priprema u različitim delovima sveta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji