Šta sadrže lešnici?

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Šef kuhinje
145317
Šta sadrže lešnici

Lešnici su vrsta orašastih plodova koji se obično koriste u mnogim receptima, uključujući zdrave deserte, grickalice i slana jela.

Ne samo da su ukusni, već su i puni esencijalnih hranljivih materija koje mogu biti od koristi vašem zdravlju na mnogo načina.

Hranljive materije u lešnicima koje čine njihov sastav i koje čine ove orašaste plodove neizostavnom korisnom hranom.

Zdrave masti u lešnicima

Lešnici su odličan izvor zdravih masti, uključujući mononezasićene i polinezasićene masti. Ove vrste masti su važne za zdravlje srca jer mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Vlakna u lešnicima

Lešnici

Lešnici su takođe dobar izvor vlakana, koja su važna za zdravlje probave. Vlakna vam mogu pomoći da se osećate siti i zadovoljni, što može pomoći u kontroli težine. Takođe mogu pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi i smanjenju rizika od dijabetesa.

Proteini u orašastim plodovima

Lešnici su dobar izvor biljnih proteina koji su važni za izgradnju i popravku tkiva u telu. Proteini su takođe važni za održavanje zdravog imunog sistema.

Vitamini i minerali u plodovima lešnika

Lešnici sadrže razne vitamine i minerale, uključujući vitamin E, magnezijum, bakar i mangan. Vitamin E je antioksidant koji može pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja, dok je magnezijum važan za zdravlje kostiju i funkciju mišića. Bakar i mangan su neophodni za metaboličke procese u telu.

Antioksidansi

Doručak sa lešnicima

Lešnici su bogati antioksidansima, koji su jedinjenja koja mogu da zaštite telo od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali su molekuli koji mogu oštetiti ćelije i doprineti starenju i bolestima. Antioksidansi mogu pomoći u neutralizaciji ovih molekula i zaštiti telo od njihovog štetnog dejstva.

Pored ovih hranljivih sastojaka, lešnici takođe sadrže male količine drugih korisnih jedinjenja, uključujući fitosterole, koji mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola, i flavonoide, koji mogu da pomognu u poboljšanju protoka krvi i smanjenju upale.

Generalno, lešnici su odličan dodatak zdravoj ishrani. Dobar su izvor zdravih masti, vlakana, proteina, vitamina i minerala, kao i antioksidanata i drugih korisnih jedinjenja. Uključivanje lešnika u svoje obroke može pružiti razne zdravstvene koristi i dodati ukusnu aromu i teksturu vašoj hrani.

Pogledajte još:

- Sve o brašnu od lešnika;

- Koristi od konzumacije lešnika.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest