Bonapeti.rs»Članci»Povrće»Vakame (Wakame)

Vakame (Wakame)

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4086
Vakame

Flora u dubinama okeana daje čoveku ne samo fantastičnu sliku podvodnog života, već i ogromnu količinu neverovatnih algi koje se koriste za hranu.

Jedan od jestivih predstavnika podvodnog sveta je morska trava sa misterioznim imenom Vakame. Stanovnici Koreje i Japana prvi su se upoznali sa egzotičnim stanovnikom okeanskog dna, nakon čega je proizvod bio široko rasprostranjen širom sveta.

Opšte informacije o Vakameu

U stvari, Vakame nije samo morska alga. Smatra se predatorom među vrstama algi, jer je poznata po svojoj agresivnoj prirodi i sposobnosti da istisne druge stanovnike iz zone životne sredine. Ali njegov ogroman pozitivan kvalitet je da je to hrana, i to veoma zdrava.

Po izgledu, alge su prilično neupadljive. Ali ovo je samo prvi utisak, jer se u njima kriju bogatstva mora.

Vakame kulinarski profil

Vakame alge imaju delikatan slan ukus. Pogodne su za sirovu ili kuvanu konzumaciju. Klasična japanska miso supa je nemoguća bez Vakamea. Ova alga se može dodati u supu i salatu, u kombinaciji sa kockicama avokada, tofuom, krastavcem, listovima rukole i mlevenim orašastim plodovima. Dobar tandem čini sa soja sosom, susamovim uljem i pirinčanim sirćetom. Osušene alge vakame komercijalno su dostupne tokom cele godine.

Ova morska hrana je jedna od tri najpopularnije namirnice od morskih algi u japanskoj kuhinji: Vakame, Nori i Kombu.

Opis Vakame

Spolja, alge su biljke tamnozelene, a ponekad i braon boje, sa klizavim listovima ravnog oblika u obliku niti. U dužini, neke alge mogu dostići oko dva metra. Po prirodi su veoma agresivne. Ovo im pomaže da se brzo šire i pokrivaju čitavo okruženje, sprečavajući rast drugih algi. Zbog ove sposobnosti, mnogi ih smatraju korovom. Međutim, one su veoma popularne među stanovnicima mnogih zemalja azijskog Pacifika.

Njihov slani ukus, prijatnog slatkastog prizvuka, čini ih pogodnim za samostalan doručak, ali i kao glavni sastojak za pripremu raznih vrsta supa.

Vakame se uglavnom prodaje osušen u plastičnim pakovanjima u vakuumu. Potrebno ga je samo potopiti neko vreme u hladnoj ili toploj vodi.

Vakame hemijski sastav

Vakame nije samo zdrava i hranljiva hrana koja je veoma korisna za telo. To je kompaktan proizvod bogatog i hranljivog sastava. Sadrži kiseline poput pantotenske, folne, pa čak i omega-3 masne kiseline, kao i vitamine grupa K, C, A i E. Minerale predstavljaju: fosfor, gvožđe, bakar, mangan i kalcijum.

Vakame alge

Bogatstvo biljnih proteina i riboflamina je takođe od suštinskog značaja. Među jedinstvenim sastojcima su i alanin, asparaginska kiselina i leucin. Preporučuju se za održavanje pravilnog funkcionisanja važnih sistema i organa u telu. Takođe, praktično ne sadrži kalorije. To znači da ova univerzalna hrana ne samo da nadoknađuje hranljive materije u telu, već i dovodi do gubitka težine.

Glavni mikro element koji povećava vrednost proizvoda je jod. Savršeno ga apsorbuje ljudsko telo, obogaćuje štitnu žlezdu i povećava imunitet, regulišući ispravnu ravnotežu hormona sa metabolizmom.

Vakame morska alga može biti sredstvo protiv raka prema istraživanju o tome. Zaključak je zasnovan na pozitivnom dejstvu supstance lignan. Ovaj element je deo biljke i bori se protiv ćelija raka.

Veruje se da samo 100 grama morske alge garantuje dnevni unos vitamina B12, a prirodni je izvor dugovečnosti i večne mladosti.

Koristi Vakamea za telo

Uzimanje morske biljke Vakame pomaže u smanjenju težine, smanjenju holesterola, jačanju srca. Podiže opšti tonus, održava hormonsku ravnotežu, doprinosi zdravlju kostiju i poboljšava stanje kože.

Vakame za gubitak težine

Izuzetno nizak sadržaj kalorija, ugljenih hidrata i masti u vakame algi jedan je od razloga zašto je biljka neophodna za gubitak težine. Prisustvo fukoksantina u morskim plodovima je drugi razlog koji ga čini pogodnim za dijete za mršavljenje. Fukoksantin sprečava nakupljanje masti u ćelijama.

Vakame za zdravlje srca

Osim što sprečava nakupljanje masti, fukoksantin stimuliše proizvodnju dokozaheksaenske kiseline, masne kiseline koja snižava loš holesterol. Visoke vrednosti ovog holesterola stvaraju uslove za stvaranje plakova u krvnim sudovima i razvoj ateroskleroze i začepljenja arterija. Konzumiranje algi štiti od raznih srčanih oboljenja, srčanog i moždanog udara.

Vakame za zdravlje cirkulatornog sistema

Visok sadržaj gvožđa u morskim algama je stimulans za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Element je važna komponenta u njima, a visok nivo crvenih krvnih zrnaca znači da pomažu da krv cirkuliše u kardiovaskularnom sistemu, obezbeđujući kiseonik u svim delovima tela. Odatle povećava energiju, poboljšava stanje kože i ubrzava procese zarastanja svih organa i tkiva u ljudskom telu.

Gvožđe pomaže za bolju moždanu aktivnost, dobro utiče na kognitivne funkcije i jača imunitet.

Vakame za opšti tonus

Vakame povećava tonus organizma, što je posledica visokog sadržaja magnezijuma u ​​biljci. Mineral pomaže telu da koristi energiju, reguliše nivo hormona, pomaže u proizvodnji i korišćenju proteina, koji je neophodan za sve funkcije tela i povezan je sa rastom i oporavkom.

Vakame za trudnice

Folat u sastavu Vakamea, poznat i kao vitamin B9, koristan je za trudnice, značajno smanjuje rizik od urođenih mana kod fetusa.

Vakame za zdravlje kostiju

Alge vakame

Da bi kosti bile zdrave, važno je da telo dobija dovoljno kalcijuma. Prisustvo minerala u proizvodu je značajno, stoga unos ove alge doprinosi rastu kostiju i ubrzava njihov oporavak. Štiti od ranog razvoja osteoporoze i pomaže osobi da duže vreme vodi aktivan životni stil.

100 grama Vakame sadrži 15% dnevne doze kalcijuma za osobu. Ako je količina minerala nedovoljna, telo počinje da koristi rezerve iz kostiju. Rezultat su slabe kosti i preduslov za krhkost, odnosno osteoporozu.

Vakame za hormonsku ravnotežu

Poznato je da su morski plodovi bogati jodom, i ova biljka nije izuzetak. Jod je važan za održavanje hormonske ravnoteže u telu. Neophodan je u proizvodnji tiroidnih hormona, od kojih zavise mnogi procesi, uključujući i energiju u telu. Nedostatak elementa se manifestuje u vidu povećanja telesne težine, hroničnog umora, gubitka kose i suve kože.

Šteta i kontraindikacije od Vakamea

Uprkos brojnim korisnim svojstvima, Vakame alge takođe mogu biti štetne. Ljudi koji imaju prekomernu težinu i probleme sa krvnim pritiskom ne bi trebalo da uzimaju biljku zbog visokog nivoa natrijuma u ​​njenom sastavu.

Prekomerna upotreba proizvoda može prezasititi telo jodom. Rezultat je mučnina, dijareja, groznica i bol u stomaku.

Morske alge akumuliraju teške metale, ali njihove količine u proizvodu nisu velike i uz umerenu upotrebu biljke nema opasnosti po zdravlje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji