Kada je reč o koristima od povrća, svi se sećaju dečije pesme o onome ko ne jede povrće. Možemo li reći isto za morsko povrće? Znamo li dovoljno o njemu?
Šta je morsko povrće
Pod ovim imenom podrazumevamo različite vrste algi. Može se pretpostaviti da je najpopularnija alga nori, koja se koristi za pripremu sušija, ali treba imati na umu da je morsko povrće zaista brojno, kao i dobrobiti koje donosi organizmu. Odlikuju se bogatim sastavom. Možemo ih definisati kao biljke bogate mineralima, neizostavni deo kuhinje Japana i Istoka uopšte. Antioksidansi u ovim morskim biljkama čine ih i lekovitom superhranom.
Zdravstvene koristi morskog povrća
Morsko povrće usporava starenje i neprocenjivo je u borbi protiv hroničnih bolesti. Snižava holesterol, sprečava mutacije ćelija odgovornih za rak, ublažava simptome menopauze, alkaliziraju krv, deluju protivupalno, izvor su važnih minerala, detoksikuju organizam, kontrolišu rast patogenih bakterija, poboljšavaju zdravlje srca, balansiraju štitnu žlezdu, pomoć su kod zatvora.
Najpopularnije morsko povrće
Zbog koristi koje pružaju mnoge od ovih morskih biljaka postale su popularne u kuvanju.
Nori
Nori alge su uključene u pripremu sušija. One su tamnozelene ili crne boje. Japan, Južna Koreja i Kina najveći su proizvođači ove brzorastuće morske alge, spremne za berbu i jelo za 45 dana. Bogate su vlaknima, vitaminima C i A, kalijumom, magnezijumom, jodom i vlaknima, mastima i kalorijama.
Kombu
Kombu povrće je odlično za supu, ali takođe dodaje ukus drugim jelima. Ovo su jestive alge iz porodice smeđih algi. Skoro sav kombu se proizvodi u Japanu. Sadrže jod, kalijum, kalcijum, gvožđe, magnezijum, vitamine B grupe, C i folnu kiselinu.
Vakame
Vakame je previše blizak kombu algama, a vakame je dragocen u pomaganju pri gubitku težine. Oni su odličan biljni izvor omega-3 masnih kiselina. Takođe sadrže vlakna, kalcijum, magnezijum i jod.
Kelp
Iza ovog imena kriju se smeđe alge, pune vitamina i minerala. Veoma su korisne za prostatu, pankreas i ceo sistem za varenje.
Podržavaju rad štitne žlezde, poboljšavaju metabolizam i mentalnu aktivnost.
Agar
Ovo morsko povrće je takođe poznato kao agar-agar. Predstavljaju alge, alternativu želatinu. Koriste se i u slatkim i u slanim jelima. Imaju blago laksativno dejstvo, a takođe su i lekovita hrana za opstipaciju.
Takođe su pogodne za čestu upotrebu arame i hidžiki. Ne treba isključiti ni spirulinu i hlorelu, iako su obično dostupne u obliku praha ili kapsula kao dodatak ishrani.
Komentari