Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koliko soli možemo da jedemo dnevno i kako da je korigujemo u jelovniku

Koliko soli možemo da jedemo dnevno i kako da je korigujemo u jelovniku

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
911
Koliko soli možemo da jedemo dnevno i kako da je korigujemo u jelovniku

Natrijum je jedinjenje koje se prirodno nalazi u hrani. 1 kašičica soli sadrži 2400 mkg natrijuma. Kuhinjska so nije tako bogata mineralima kao prirodna so.

Prava so koristi telu na mnogo načina. Kuhinjska so je 97% natrijum hlorida, hemijski proizvedena, izbeljena i bez većine drugih hranljivih materija. Takođe može da sadrži aluminijum, koji je povezan sa Alchajmerovom bolešću i drugim problemima u telu.

Preporučeni dnevni unos natrijuma

Koliko soli možemo da jedemo dnevno i kako da je korigujemo u jelovniku

Natrijum je esencijalni mikro element koji se nalazi u soli i pomaže mišićima da se kontrahuju i opuštaju, održava adekvatnu ravnotežu tečnosti i sprečava dehidraciju, sprečava nizak krvni pritisak i šalje impulse nervnom sistemu.

Preporučeni unos natrijuma je 2300 mkg, što je otprilike 1 kašičica soli za ceo dan.

Nažalost, često prekoračimo ovu količinu, što može dovesti do niza problema kao što su visok krvni pritisak, bolesti srca i oštećenje bubrega, ako treba da spomenemo samo neke.

Saveti za smanjenje soli ili promenu unosa

Koliko soli možemo da jedemo dnevno i kako da je korigujemo u jelovniku

1. Izbegavajte hranu sa visokim sadržajem natrijuma – hleb, krekere, kokice, konzervisanu hranu, slane orašaste plodove, kisele krastavce, prerađeno meso (šunka, slanina, kobasice, salame) i pakovanu hranu;

2. Izbegavajte proizvode sa MSG (monozijum glutamatom) i natrijum benzoatom;

3. Koristite sveže povrće i voće, a ne konzervirano;

4. Pokušajte da začinite drugim biljem kao što su đumbir, kurkuma, majčina dušica, cimet, peršun, bosiljak, ruzmarin, mirođija i druge kako biste smanjili unos soli;

5. Eksperimentišite sa morskim povrćem kao što su alge, nori, kombu, dulce i vakame umesto soli. Takođe je to dobro za štitnu žlezdu. Mogu se dodati u supe, salate i mešavine povrća. Konzumirajte jednu do dve kašičice nedeljno;

6. Koristite jabukovo sirće, preliv od limete ili preliv od biljnog jogurta na salate umesto da posipate višak soli;

7. Možete konzumirati prstohvat ružičaste himalajske soli pomešane sa vodom ujutru da biste postigli optimalni balans tečnosti, sprečili dehidraciju i pomogli kod niskog krvnog pritiska.

Izaberite prirodnu so

Koliko soli možemo da jedemo dnevno i kako da je korigujemo u jelovniku

Kuhinjska so se ne javlja prirodno i nema mnogo mikro elemenata koji su potrebni telu. Himalajska ružičasta so ima nešto manji sadržaj natrijuma od kuhinjske soli i nalazi se duboko u himalajskim planinama i sadrži sva 84 mikronutrijenata koji su potrebni organizmu.

Prirodno je ružičaste ili crvene boje i mnogo je blažeg ukusa. To je najkvalitetnija so na raspolaganju jer dolazi sa planina Himalaja bogatih mineralima i na nju ne utiču hemikalije i toksini koji se povećavaju u količini čak i u prirodnoj morskoj soli.

Koristi od prirodne soli

Negativno naelektrisani joni u pravoj soli, posebno u kombinaciji sa vodom, podržavaju hormonske, hemijske i električne procese u telu. Prisustvo mikro elemenata u njoj čini je vernim asistentom u podršci zdravlju nerava i srca.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest