Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Pet razloga zbog kojih treba da jedemo lubenicu

Pet razloga zbog kojih treba da jedemo lubenicu

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2482
Jesti lubenicu

Leto je među omiljenim godišnjim dobima. Razlozi zbog kojih ga volimo toliko su mnogobrojni, a jedan od njih je sigurno i sočna lubenica. Kriške lubenice su nezamenjivi deo letnje trpeze. Idealna je za jelo tokom letnjih vrućina, lubenica je izuzetno korisna za naše telo. Evo i 5 razloga zbog kojih treba da jedete lubenicu:

1. Lubenica je korisna za srce

Arturo Figeroa, fiziolog državnog univerziteta u Floridi, napravio je test u kome je tokom šest nedelja ženama u menopauzi davao ekstrakt lubenice u obliku dodataka ishrani, koji sadrže citrulin i arginin. Kod skoro svih ispitanica je bilo vidljivo poboljšanje stanja srca i krvnih sudova. Drugo istraživanje, koje je takođe sproveo Figeroa, pokazuje kako isti dodaci ublažavaju visok pritisak kod osoba srednjih godina sa prekomernom težinom.

2. Lubenica umiruje mišiće

Preopterećeni mišići nakon težih treninga se opuštaju ispijanjem soka od lubenica. On pomaže kod normalizacije pulsa i sprečava bolove u mišićima sutradan. Razlog se krije u aminokiselini L-citrulinu, koju organizam prerađuje u L-arginin. To je nezamenjiva aminokiselina, koja pomaže u opuštanju krvnih sudova i poboljšava krvotok u celom telu.

3. Lubenica je siromašna kalorijama i bogata vitaminima i mineralima

Razlozi da jedemo lubenicu

90% sastava lubenice je voda. Međutim, u tek 300 ml sok od lubenice ima skoro trećine preporučene dnevne doze vitamina C i A, kao i mnogo kalijuma.

4. Lubenica se bori protiv raka

U lubenici ima veoma važnog antioksidanta lipokena, koji je povezan sa prevencijom i lečenjem raka prostate. Naučnici tek istražuju ovu povezanost i njenu dalju upotrebu i mogućnosti.

5. Lubenica deluje kao prirodna vijagra

Prema mišljenu stručnjaka, ovaj rezultat lubenica pokazuje zbog svoje osobine da širi krvne sudove. Na taj način ona pomaže kod problema sa erekcijom i utiče na smanjen libido. Ipak količine, koje treba da se pojedu, da se to desi, su ogromne. Sa druge strane, ovakav prekomerni unos lubenice može da dovede do niza neprijatnih neželjenih efekata - ona je poznata i kao prirodni diuretik.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest