Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li je opasno preterivanje sa ljutom hranom?

Da li je opasno preterivanje sa ljutom hranom?

Nina NordNina Nord
Džedaj
11817
Ljute paprike

Dejstvo ljutih začina na ljudski organizam je sledeće: podstiču apetit, što dovodi do stimulacije rada gastrointestinalnog trakta i boljeg varenja. Zbog toga mnogi uopšte ne sedaju za sto, ako na njemu nema tanjira sa ljutim papričicama ili različitih vrsta ljutih začina. Na primer, škembe čorba ima najbolji ukus kada se začini ljutom alevom paprikom.

Ljuti začini dobro utiču na cirkulaciju krvi. Pročišćavaju krvne sudove i značajno poboljšavaju njihovu elastičnost.

Karotenoidi, koji se nalaze u ljutim papričicama pomažu u poboljšanju vida. Ipak, ne treba preterivati sa ljutim začinima.

Apsolutno su kontraindikovani za osobe koje imaju bolesti stomaka, a posebno u vremenima kada pate od pogoršanja ovih bolesti.

Ponekad se može javiti alergija na različite vrste ljutih začina. Svaki ljuti začin, koji se konzumira u velikim dozama, iritira sluzokožu želuca. To može dovesti do razvoja različitih vrsta stomačnih tegoba.

Škembe čorba

Čak i kod savršeno zdrave osobe mogu se javiti razne neprijatne senzacije posle preterivanja sa konzumacijom ljutog, a ljudi koji pate od gastritisa nikako ne bi trebalo da preteruju sa ljutim začinima. Možda ćete osetiti jako peckanje u stomaku, pa čak i da vam pozli ako ste ozbiljno preterali sa ljutim začinima. U tom slučaju treba odmah da popijete jogurt ili pojedete paradajz da neutrališete dejstvo ljutog.

Štetnost od ljutog za ljude koji, imaju gastritis ili čir, može biti zaista kritična. Preterivanje sa ljutom hranom može čak izazvati krvarenje kod ljudi koji pate od ovih bolesti.

Poznato je da ljuti začini aktiviraju veću potrošnju energije i brži gubitak težine. Ali ni u kom slučaju ne preterujte sa ljutim začinima zarad gubitka kilograma, jer to može ozbiljno oštetiti sluzokožu želuca.

Evo nekoliko razloga da jedete ljuto.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest