Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li je nedostatak cinka opasan?

Da li je nedostatak cinka opasan?

Nina NordNina Nord
Džedaj
11826
Integralni hleb

Naše kosti ne mogu bez fosfora, magnezijuma, kalcijuma, vitamina D, ali i bez cinka. Još pre pet hiljada godina, stari Egipćani su koristili pastu od cinka za lečenje rana.

Pre sto godina postalo je jasno da je cink potreban ne samo ljudima, već i biljkama i životinjama. Rane kod životinja i ljudi brže zarastaju ako se hrane proizvodima bogatim cinkom.

Pacijenti koji pate od alkoholizma, ateroskleroze, rana, ciroze, srčanih oboljenja imaju nedostatak cinka. Intenzivno lečenje kortizonom, nekim kontracepcijskim pilulama, preslatka ili preslana hrana dovode do ovog nedostatka.

Cink je esencijalni element za formiranje kostiju. Ne samo deca, već i odrasli stalno obnavljaju svoje skeletne ćelije, a ovaj proces je povezan sa metabolizmom.

Ako je metabolizam poremećen, kosti postaju porozne. Cink je jedna od dve supstance, zajedno sa taurinom, što može dovesti do razvoja epilepsije u njihovom akutnom nedostatku.

Vitamin A, koji se nalazi u jetri, deluje samo u prisustvu cinka. Ako nemamo dovoljno cinka, bez obzira koliko se punimo vitaminom A, telo ga neće apsorbovati. Bez cinka, ovaj vitamin ne može napustiti jetru, a krv ga ne može odneti do kože i očiju.

Losos je bogat cinkom

Nedostatak cinka kod dece dokazuje loš apetit, odložen rast, želja da ližu i gutaju metalne predmete i loše stanje kose.

Cink se nalazi u pšeničnim mekinjama i klicama. U kombinaciji sa proizvodima koji sadrže vitamin C, cink je idealan lek za prehladu.

Ako imate problema sa kožom na rukama, fokusirajte se na proizvode koji sadrže cink i vitamin A. U trudnoći je posebno važno uzimati proizvode sa visokim sadržajem cinka, jer upravo ovaj element pomaže u oblikovanju genitalija organi dečaka.

Prostatitis se može izlečiti proizvodima koji sadrže cink.

Nedostatak cinka može biti uzrokovan disfunkcijom štitne žlezde, oboljenjem jetre, nedostatkom cinka u hrani i vodi, kao i konzumiranjem proizvoda koji sadrže mnogo proteina.

Cink se nalazi u jabukama, narandžama, limunu, smokvama, zelenom povrću, mineralnoj vodi. Med, maline, urme, morska riba, mleko, cvekla, špargle, paradajz, celer, krompir, repa i hleb sadrže cink.

Takođe se nalazi u jajima, pilećem i zečjem mesu, lignjama, telećoj džigerici, bundevi i semenkama suncokreta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest