Većina ljudi misli da su domaći prirodni sokovi dobri u bilo kojoj količini, ili su barem bezopasni. Ali ovo je mit. Isti sok može pomoći u određenim slučajevima i štetiti u drugim.
Zato moramo biti oprezni. Kisele sokove ne bi trebalo piti u slučaju određenih bolesti kao što su čir, gastritis, pankreatitis, kao što su sokovi od pomorandže, limuna, jabuke, crne ribizle i bobičastog voća. Sa visokim sadržajem organskih jedinjenja, upravo ti sokovi mogu izazvati napad.
Dijabetičari i ljudi sa prekomernom težinom treba da se uzdrže od soka od grožđa. Sadrži veliku količinu glukoze i izuzetno je kaloričan. Ne preterujte sa ovim sokom jer može izazvati iritaciju creva.
Većina sveže ceđenih sokova ima laksativno dejstvo. Stoga, ako patite od želuca, razblažite sok vodom ili ga uzimajte u malim gutljajima.
Nemojte misliti da je potrebno da progutate litre da biste apsorbovali korisne sastojke prirodnih sokova. Stručnjaci smatraju da su dovoljne do 2-3 čaše dnevno (u zavisnosti od soka).
I ipak – hajde da pogledamo kada su sokovi korisni, a kada štetni.
Pre svega, vredi napomenuti da se ceđeno sveže voće i povrće divno dopunjuju, budući da je voće bogatije vitaminima i šećerima, a povrće - mineralnim solima. Najbolje se apsorbuju pre obroka ili u pauzama posle pojedinačnih obroka.
Budite oprezni sa slatkim svežim voćnim sokom, ako ga konzumirate odmah posle obroka, rizikujete da dobijete nadimanje stomaka. Preporučljivo je piti sokove odmah nakon pravljenja, čak i boravak u frižideru smanjuje njihovo blagotvorno dejstvo.
Sok od šargarepe
Sok od šargarepe se veoma preporučuje deci, osobama sa slabim imunitetom i problemima sa kožom. Njegov sastav je bogat korisnim supstancama, među kojima je visok sadržaj beta-karotena, vitamina B, kalcijuma, kobalta i drugih korisnih materija.
Ne bi trebalo da zloupotrebljavate ovaj sok. Uzimanje velikih količina beta-karotena može preopteretiti vašu jetru, a koža može dobiti neprijatan žućkasti ton. Preporučena doza je pola šolje dnevno. Sok od šargarepe se ne preporučuje osobama koje pate od čira i poremećaja rada creva i stomaka.
Sok od cvekle
Sok od cvekle je izuzetno koristan, a njegov zdravstveni arsenal je ogroman. Vitamin C, kalijum, gvožđe, mangan su samo mali deo njegovih divnih sastojaka. Poboljšava peristaltiku gastrointestinalnog trakta, snažno sredstvo za čišćenje jetre i debelog creva.
Preporučuje se osobama koje pate od anemije. Pošto je ovaj sok veoma jak, preporučuje se mešanje sa drugim - šargarepom, jabukom, kupusom ili bundevom, a sok od cvekle ne bi trebalo da prelazi 250 ml dnevno. U slučaju bolesti bubrega ili čireva, ovaj sok je kontraindikovan.
Sok od paradajza
Sok od paradajza je veoma koristan za trudnice i dojilje, a osobe sa viškom kilograma mogu ga slobodno konzumirati jer ima malo kalorija. Preporučuje se da se pije pola sata pre obroka, jer pomaže varenju. Nemojte ga soliti jer ćete smanjiti njegovu lekovitost. Ne preporučuje se osobama koje pate od čira, gastritisa, pankreatitisa i holecistitisa.
Sok od jabuke
Ovaj sok je bogat vitaminom C, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, kao i ogromnom količinom pektina. Preporučuje se osobama sa aterosklerozom, bolestima bešike, bubrega i jetre. Pomaže u brzom oporavku od fizičkog napora. Ovaj sok se može piti u relativno velikim količinama - do 1 litra dnevno. Kontraindikovan je kod gastritisa, čira i pankreatitisa.
Komentari