Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li su korisne semenke lubenice?

Da li su korisne semenke lubenice?

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1511
Grickanje lubenice

Najpogodnije voće za vruću letnju sezonu nesumnjivo je lubenica. Slatka, ukusna, sa visokim sadržajem vode, šta drugo može da nam treba. Pored toga, većina dama je čula za dijetu sa lubenicom, čiji je uspeh druga tema za razgovor.

Lubenica sa mastikom, lubenica sa sirom ili samo slatkog, sočnog i ukusnog voća - pitanje ukusa, ali definitivno uspešno nam pomaže da preživimo vruće letnje mesece.

Izuzetno korisna za ljude svih starosnih uzrasta, lubenica pored svojih kvaliteta ukusa, poseduje i lekovite svojstva.

Ne jednom je svako od nas pomislio da lubenica ima samo jedan minus i da su to semenke. Prilikom konzumiranja lubenica postoje dve opcije - ili da ih pojedete ili da ih uklanjate sa svake kriške sočnog voća. Čak i da možete da se primirite sa njima i da odlučite da ih pojedete, treba da budete upoznati sa tim kakva svojstva imaju ove semenke i da li su korisne za vaš organizam.

Ukusno parče lubenice

Ništa otrovno ne postoji u semenkama lubenice - možete mirno da ih jedete. One sadrže mnogo belančevina, kao i masnoća i u različitim kulturama se nude i pripremaju na drugačiji način. Pored toga, bogate su cinkom i vitaminom E. U nekim državama prave maslac, kojeg koriste za pripremu različitih vrsta jela, u drugim pak semenke lubenice se konzumiraju slično suncokretovim semenkama.

Različiti stručnjaci za zdravu ishranu tvrde čak da su semenke najdragoceniji deo lubenice - u njenim semenkama su sadržane materije koje pored toga što pomažu u regulisanju varenja, pomažu u smanjivanju krvnog pritiska. Mirno možete da ih ne odvajate i ukoliko imate neke probleme sa bubrezima. Postoje materije u semenkama lubenice koje takođe mogu da nas štite od infarkta.

Konzumacija semenki ovog voća ne prouzrokuje nikakav diskomfort u želucu i ni na koji način nisu štetne za vas. A nakon što pojedete ohlađenu i slatku lubenicu, svaki letnji dan ne čini nam se vruć, već prosto prijatan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest