Korisna svojstva cimeta

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1501
Cimet i čaj

Cimet je popularan začin za pite i kolače koji ima prilično jaku aromu. Ispostavilo se da, pored svojih kvaliteta u kuvanju, cimet ima i korisna svojstva za naše telo. Naravno, ova korisna svojstva se ne mogu izvući ako pojedemo poslasticu od peciva sa cimetom, koji takođe ima odgovarajuću količinu šećera.

Da biste mogli da izvučete sva korisna svojstva ovog konditorskog začina, potrebno je svaki dan u čašu soka dodati prstohvat cimeta, na primer. Nemojte misliti da ćete osetiti nešto neprijatno ili da će sok dobiti poseban ukus. Samo prstohvat neće promeniti ukus onoga što jedete, ali će vašem telu dodati korisne sastojke koje cimet sadrži.

Ako ste ljubitelj njegovog ukusa, moći ćete da naučite da svakog jutra doručkujete kriškom namazanom medom i posutom cimetom. Kombinacija ova dva može vam pomoći kod raznih srčanih problema. Uz dugotrajno pridržavanje, moći ćete da snizite i normalizujete svoj holesterol, kao i da u velikoj meri smanjite šansu za srčani udar. Kombinacija meda i cimeta pomaže srčanom mišiću da ojača i postane zdraviji.

Ostala svojstva cimeta se odnose na gastrointestinalni trakt – ima diuretički efekat, pomaže i kod problema sa jetrom i bubrezima, jača nerve i održava dobro raspoloženje. Često se koristi za prevazilaženje prehlade, ali se u prisustvu visoke temperature izbegava.

Med sa cimetom

Cimet može pozitivno da utiče na osobe koje pate od dijabetesa tipa 2. Ali bez obzira na dobru ocenu konditorskog začina, dobro je prvo da se konsultujete sa lekarom, jer je svaki slučaj individualan. Isti savet se može uputiti i trudnicama – cimet u većim količinama ima svojstvo stimulansa materice.

Aromatični začin može pomoći i kod problema sa težinom – potrebna vam je čaša vrele vode, med i cimet, s tim da je meda duplo više od cimeta (1 kašičica cimeta - 2 kašičice meda). Morate dodati cimet u vodu, zatim sačekati 30 minuta i dodati med. Ostavite čaj u frižideru i sledećeg jutra popijete pola količine pre doručka. Drugi deo čaja pije se uveče – neposredno pred spavanje.

Ako volite ukus cimeta, preporučujemo da isprobate naše recepte za:

- rolnice sa cimetom;

- ili kuvano vino sa cimetom;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest