Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da pravilno čuvamo kiseli kupus

Kako da pravilno čuvamo kiseli kupus

Kako da pravilno čuvamo kiseli kupus

Prema mnogim naučnicima, kupus se konzumira još od kamenog doba. Takođe je kultivisan u starom Egiptu. U staroj Grčkoj i starom Rimu takođe su voleli da ga jedu. U svojoj dugoj istoriji kupus se pripremao na mnogo različitih načina, ali postoji tvrdnja da su ga prvi Sloveni potopili u salamuru i tako se pojavio kiseli kupus.

Kiseli kupus je verovatno najbolji i najzdraviji način da se kupus sačuva na duži vremenski period. Ipak, treba znati da je kiseli kupus koristan, ali ne koliko je to sveži kupus, jer vremenom dragocene i korisne materije potpuno ili delimično nestaju.

Međutim, postoji način da kiseli kupus ne samo da duže sačuvate, već i da sačuvate vitamine i minerale koje sadrži. A evo glavnih načina za pravilno čuvanje kiselog kupusa.

Kako pravilno čuvati kiseli kupus

- Ako odlučite da zamrznete domaći kiseli kupus, zadržaćete njegova korisna svojstva, ali ga morate konzumirati odmah nakon što se odmrzne. Nije preporučljivo da ga ponovo zamrzavate nakon što ste ga već jednom odmrznuli, jer će to dovesti do ubijanja svih vitamina i korisnih supstanci koje se nalaze u njemu;

- Morate biti potpuno sigurni da posuda u kojoj čuvate kupus ima dovoljno slane vode. Bez dovoljno salamure, vitamin C koji se nalazi u kiselom kupusu potpuno nestaje. Morate biti sigurni da je kupus potpuno potopljen u salamuri, za to možete staviti dodatnu težinu u kacu ili drugu posudu u kojoj čuvate kupus kako biste bili sigurni da je potpuno prekriven slanom vodom;

- Ako odlučite da kiselom kupusu dodate kiselo voće ili plodove, to će mu produžiti rok trajanja. Možete staviti kašiku šećera, koji će se vremenom pretvoriti u konzervans zbog mikroorganizama koji se nalaze u kiselom kupusu;

- Ako se na površini salamure pojavi buđ, morate je odmah ukloniti;

Čuvanje kiselog kupusa u teglama

Kiseli kupus u teglama

Takođe možete čuvati svoj kiseli kupus u teglama. A evo kako se to radi:

1. Kada već iseckan kupus stavite u tegle, potrebno je da ga čuvate na odgovarajućoj temperaturi. Najbolja temperatura vazduha, koja je idealna za čuvanje kiselog kupusa, je od 0 do +4 stepena. U prostoriji u kojoj držite tegle kiselog kupusa ne bi trebalo da postoji stalna kolebanja temperature vazduha;

2. Treba izabrati i veće kutije ili tegle. Ako ćete kiseli kupus čuvati u frižideru, najbolje je izabrati tegle ili kutije kapaciteta 2-3 litra. Ako ćete ga čuvati u podrumu ili ormanu - najbolje je izabrati posudu kapaciteta 5 litara. Međutim, pre nego što stavite kiseli kupus u posudu koju ste izabrali za skladištenje, mora da prođe sledeću obradu:

- Kutije ili tegle u kojima ćete čuvati kupus morate oprati toplom vodom i sodom bikarbonom;

- Zatim se moraju sterilisati parom;

- Možete ih sterilisati u kipućoj vodi;

- Možete i u rerni, nakon što ih operete, osušite i otvorite, posle mojih stavite u rernu na nisku temperaturu 30 minuta.

Gde čuvati kiseli kupus

Evo mesta na kojima možete da čuvate gotov kupus i koje uslove pruža:

- U frižideru - u frižideru postoje idealni uslovi za čuvanje kiselog kupusa, a koji stavite u tegle. Možete ih staviti u odeljke za voće i povrće ili na neku od polica frižidera gde nema opasnosti da padnu. Postoji jedna mana čuvanja kiselog kupusa u frižideru, a to je da zauzima vrlo malo prostora i da ne možete da čuvate sve tegle koje ste napravili;

Kiseli kupus

- Svoj kiseli kupus možete čuvati i na balkonu. Kiseli kupus možete čuvati u teglama, ne samo na zatvorenim već i na otvorenim terasama i balkonima. Ako je zimi veoma hladno, onda bi tegle trebalo pokriti ćebetom. Treba ih rasporediti ili na sto ili neku drugu površinu, ne baš na pod. Tegle sa kiselim kupusom ne treba izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti;

- U podrumu - kao što znamo u svakom podrumu postoje police i tamo je najbolje mesto za odlaganje kupusa.

Pratite naše korisne savete kako biste imali ukusan kiseli kupus tokom cele zime. Koristite ga za svoje omiljene poslastice kao što su:

- sarme od kiselog kupusa;

- kiseli kupus sa pirinčem.

Pogledajte još kako se preseca kiseli kupus.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni