Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Uz šta najbolje ide vino

Uz šta najbolje ide vino

Nina NordNina Nord
Džedaj
11515
Crveno vino, grožđe i baget

Osnovni princip uparivanja vina sa različitim jelima je da se snaga vina spoji sa bogatstvom jela, a njegova aroma sa delikatnim ukusom jela.

Jelo nikada ne bi trebalo da bude jače od vina po aromi i bogatstvu. Zbog toga je važno znati da uz divljač nikada ne služite belo ili lako crno vino, kao ni crno vino – uz sosove na bazi ulja ili maslinovog ulja.

Lep bordo koji diše ne treba poslužiti uz belo meso. Slatko vino se ne može kombinovati sa slanim jelom. Kiselo vino je teško kombinovati sa kiselim jelima.

Veoma je teško izabrati vino za slatkiše i razne vrste deserta. Ne naročito jako crno vino ide uz patku dinstanu i serviranu uz grožđe. Slatko vino ne ide uz pastile i kremove.

Najbolje rešenje u takvim slučajevima je poslužiti šampanjac uz desert. Jako crveno vino sa kiselim ukusom može se dobro uklopiti sa čokoladnim desertima.

Laka bela vina odlično idu uz ribu, a roze vina uz belo meso. Svetla crna vina idu uz crveno meso, a jaka crna vina uz divljač.

Postoji jednostavno pravilo - što je vino skuplje, to jelo treba da bude jednostavnije. A evo nekoliko primera zaista dobrih kombinacija ukusa.

Tvrdi sirevi kao što je Edamere dobro se slažu sa crvenim vinima sa visokim sadržajem tanina. Kozji sirevi imaju bolji ukus sa suvim belim vinima i sa crnim vinima.

Ukus bri sira dobro ide uz crna vina prefinjenog ukusa. Sufle na bazi sira je veoma ukusan ako se služi sa belim ili ružičastim vinom.

Pečurke su divne sa bordo vinom, a divljač sa burgundcem. Suvo belo vino odlično ide uz ribu serviranu sa gorkim sosom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest