Ćuftice i ćevapi su neizostavni deo jelovnika balkanskih naroda. Nema pouzdanih podataka iz koje zemlje potiču, ali su rasprostranjeni po celom svetu.
Mleveno meso sa kojim ih spremate može se začiniti na razne načine, pod uslovom da se pridržavate nekih osnovnih pravila, ali ćuftice uvek moraju biti ovalne, a ćevap duguljast.
Ipak, evo šta je važno da znate ako se pitate kako da pripremite mleveno meso za ćuftice i ćevape, mesne poslastice, koje voli svaki pošteni Balkanac.
Evo pravilne pripreme mlevenog mesa za ćuftice i ćevape, začinjavanje i aromatizovanje mlevenog mesa.
- Važno je znati da se ćuftice i ćevapi spremaju dosta često od istog mlevenog mesa i u većini slučajeva sa istim začinima. Kod njih obavezno stavite 5 g bibera i 5 g kima na 1 kg mlevenog mesa. U suštini, međutim, mleveno meso za ova dva specijaliteta razlikuje se po načinu na koji se začinjava;
- Pored ovih začina, koji su apsolutno obavezni, u različitim delovima Bugarske postoje i različiti načini začinjavanja mlevenog mesa. U mleveno meso se može dodati sitno seckani stari ili mladi luk, čubar, peršun i dr. začini;
- Uobičajeno je i da se pri pravljenju prženih ćuftica stavi sredina natopljenog vodom i oceđenog hleba i jaje. To se ne radi ako pripremate ćuftice na roštilju ili rerni, kao i ćevape. U mleveno meso za ćevape se često dodaje malo hladne vode.
- Bez obzira koje začine ste izabrali, obavezno je mleveno meso dobro i dugo mesiti;
- Balkan karakteriše upotreba mešanog mlevenog svinjskog i goveđeg mesa u odnosu 60-40%;
- Najbolje ćuftice i ćevapi se dobijaju od mesa sa plećke ili oko stomaka svinje. Ako nije dovoljno masno, dodaje se slanina, koja ćuftice i ćevape čini sočnijim i ukusnijim;
- Veoma je važno, nakon što ste odabrali prave začine za ćuftice i ćevape i dodali ih u mleveno meso, ostavite malo pokriveno krpom ili folijom na hladnom. Najbolje je čak ostaviti tako celu noć, da bi se začini lepo upijali u njega, zasićujući ga aromama;
- Ako je vaša ideja za ćuftice da ih pržite, a ne da ih kuvate na roštilju ili na gril tiganju, u mleveno meso možete dodati malo sode bikarbone, jer će tako ćuftice biti vazdušastije. Često se sa sličnom svrhom u nekim delovima Bugarske u mleveno meso za ćuftice i ćevape dodaje kašika-dve kiselog mleka;
- Ako želite da ćevapi i ćuftice budu pikantniji, možete, kada mesite mleveno meso, dodati čili papričicu ili sitno iseckanu ljutu papriku. Ove mesne poslastice dobijaju zanimljiv ukus ako se u sastav mlevenog mesa dodaju i sitno iseckani listići nane, uz seckani mladi luk;
- Ako ste pozvali goste muslimane na ćuftice i ćevape, izaberite mleveno goveđe, teleće ili jagnjeće meso. Nikako svinjetina. Zatim možete dodati masnoću od odgovarajućeg mesa i druge začine;
- Prilikom serviranja ćuftice i ćevape možete dodati nekoliko grančica mladog luka kao prilog. Druga pogodna opcija je ljutenica sa seckanim prazilukom, koja je klasičan prilog za ćuftice i ćevape.
Sada kada znate kako da začinite mleveno meso, možete iskoristiti ove isprobane recepte za ćuftice i ukusne ćevape.
Komentari