Ponekad samo želimo da napravimo stare dobre ćuftice sa pire krompirom, jer je srcu potrebna topla domaća hrana koja asocira na detinjstvo i udobnost.
Zato mleveno meso ujutru treba da izvadimo iz zamrzivača, kako bismo za večeru obradovali ukućane porcijom sočnih domaćih ćuftica.
Ali kako da pripremimo ćuftice tako ukusne kao bakine?
Pet efikasnih i zlatnih saveta, zahvaljujući kojima će vaše ćuftice sigurno biti sočne!
Dodajte luk
Pored mlevenog mesa, dodaju se i drugi sastojci: jaja za održavanje oblika ćuftica, beli luk za ukus i luk za sočnost. Nemojte zanemariti ovo povrće, jedna glavica će biti dovoljna za 500 g mlevenog mesa. Može se koristiti i svež i prženi.
Ne žalite masnoću!
Svi znamo da biljno ulje treba dozirati, posebno ako pržimo u njemu. Ovo je dobro za figuru i za varenje. Ali u slučaju ćuftica moramo drugačije da postupamo. Da bismo dobili hrskavu i blago vlažnu koricu, moramo sipati malo ulja (1-2 kašike), za sočne ćuftice je neophodno!
Držite se jake vatre!
Prva 2 minuta ćuftice treba da se prže na jakoj vatri, zatim ih treba okrenuti i pržiti još dva minuta na drugoj strani. Nakon toga pokrijte tiganj poklopcem, smanjite vatru i pržite dok ne omekšaju sa obe strane. Na ovaj način možete ispeći ćuftice u rerni, ali prvo prođite ovaj način (dva minuta na jakoj vatri) i tada ćete dobiti ukusnu koricu koja će sprečiti da sok iscuri.
Eksperimentišite sa maslacem ili sirom!
Da biste mlevenom mesu dodali delikatan ukus, pomešajte ga sa malim komadom omekšanog maslaca i ravnomerno ga rasporedite. U mleveno meso možete dodati i rendani sir. Koristite samo tvrde sorte, one se ne tope tako brzo na visokim temperaturama.
Koristite masnije mleveno meso
Na primer, ako želite da napravite pileće ćuftice, koristite meso sa bataka. I dobro je da pržite pileće grudi posebno. Ako želite nešto dijetetskiji proizvod, sa njima pomešajte mleveno meso.
Ako volite ćuftice, obavezno probajte naše klasične pržene ćuftice, ove sočne ćuftice ili omiljene ćuftice u rerni.
Komentari