Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Prednosti i nedostaci upotrebe semena lana

Prednosti i nedostaci upotrebe semena lana

DesislavaDesislava
Početnik
723
Hlepčići sa semenom lana

Da li je stvarno laneno seme nova hrana-čudo? Preliminarna istraživanja su pokazala da laneno seme može pomoći u borbi protiv svega - od srčanih bolesti i dijabetesa do raka dojke.

Neki ga nazivaju jednom od najmoćnijih biljnih namirnica na planeti. Postoje dokazi koji pokazuju da može da pomogne u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, raka, moždanog udara i dijabetesa. To je prilično težak zadatak za jedno malo seme, koja je uzgajano vekovima - seme lana.

Iako laneno seme sadrži sve vrste korisnih sastojaka, svoju "zdravu" reputaciju duguje uglavnom trima njih:

Omega-3 esencijalnim masnim kiselinama, "dobrim" mastima koje su se pokazale da imaju veliki broj zdravstvenih efekata. Svaka kašika lanenih semena sadrži oko 1, 8 grama biljnih omega-3 masnih kiselina.

Lignanima, koji su poznati kao biljni estrogen i imaju antioksidantna svojstva. Laneno seme sadrži 75-80 puta više lignana od drugih biljnih namirnica.

Vlaknima. Laneno seme sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakana.

Nedavne studije pokazuju da laneno seme može imati zaštitno dejstvo protiv raka, naročito raka dojke, raka prostate i raka debelog creva. U studijama na životinjama, biljne omega-3 masne kiseline u semenima lana, po nazivu ALA, inhibiraju čestoću i rast tumora.

Štaviše, lignani u semenima lana mogu pružiti određenu zaštitu od vrsti raka, koji su osetljive na polne hormone. Neke studije su pokazale da izloženost lignanima tokom adolescencije smanjuje rizik od raka dojke i može takođe povećati preživljavanje kod pacijenata sa rakom dojke.

Lignani nas mogu zaštititi od raka kroz:

• Blokiranje enzima uključenih u metabolizam hormona;

• Sprečavanje rasta i širenja ćelija tumora.

Neke od ostalih komponenti semena lana imaju antioksidantna svojstva, koja mogu pomoći u zaštiti od raka i srčanih bolesti.

Istraživanja su pokazala da proizvodi koji sadrže biljne omega-3 masne kiseline pomažu kardiovaskularni sistem kroz nekoliko različitih mehanizama, uključujući protivupalni efekat i normalizaciju srčane frekvence.

Laneno seme

Nekoliko studija ukazuju da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama, koje se nalaze u semenima lana, pomaže u sprečavanju gubljenja elastičnosti arterija. Lignani u semenima lana su se dokazali kao pomoć u smanjenju formiranja ateroskleroze za do 75%.

Kako biljne omega-3 masne kiseline takođe mogu da igraju ulogu u održavanju prirodnog srčanog ritma, one mogu biti korisne u lečenju aritmije (nepravilan rad srca) i srčane insuficijencije.

Upotrebom lanenog semena se može održavati nivo holesterola. Male čestice LDL-a ili "loš" holesterol u krvi su povezane sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, gojaznošću, dijabetesom i metaboličkim sindromom.

Dijabetes

Preliminarne studije su takođe pokazale da dnevni unos lignana iz semena lana može poboljšati nivo šećera u krvi.

Upale

Dve komponente semena lana, ALA i lignani, mogu smanjiti upalu koja prati pojedina oboljenja (kao što su Parkinsonova bolest i astma), jer pomažu u blokiranju oslobađanja određenih pro-inflamatornih agenasa.

Topli talasi

Studija nad ženama u menopauzi, sprovedena 2007. godine, pokazuje da 2 kašike lanenog semena, pomešanog sa žitaricama, sokom ili kiselim mlekom, dva puta dnevno, smanjuje valunge kod žena.

Iako su zdravstvene koristi od semena lana neosporne, postoje i neki nedostaci:

• Jedan od najčešćih dosadnih sporednih efekata upotrebe semena lana je retka stolica, što ponekad može dovesti do dijareje. Ovaj efekat se obično povezuje sa nešto većim dozama;

• Neki od korisnika mogu razviti ozbiljne alergijske reakcije sa simptomima kao što su osip, urtikarija, svrab, otok, problemi sa disanjem, šištanje, itd;

• Sporedni efekti su problemi sa zgrušavanjem krvi, jer laneno seme može negativno da utiče na zgrušavanje krvi;

• Iako je alfa-linolenska kiselina (ALA) zdrava, u nekim slučajevima se ne konvertuje u eikosapentensku kiselinu (EPA) i dokosaheksensku kiselinu (DHA), koje se apsorbuju u telu. Ovo se najčešće javlja kod osoba sa bolestima kao što su dijabetes;

• Laneno ulje može smanjiti sposobnost tela da apsorbuje hranljive materije;

• Ulje od lanenog semena ima kratak rok trajanja (usled oksidacije) nakon izlaganja svetlosti ili vazduhu;

• Ulje od lanenog semena sadrži fitoestrogene, koji takođe mogu delovati kao originalni hormon (estrogena) u telu. Sledstveno, laneno seme ne treba da koriste trudnice i dojilje, i žene sa hormonalnim disbalansom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest