Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako napraviti savršene prženice - nekoliko trikova

Kako napraviti savršene prženice - nekoliko trikova

Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Pomoćnik kuvara
3139
Prženice sa maslacem

Prženice se smatraju jednim od najpopularnijih doručaka širom sveta. Potiču iz Francuske pod imenom francuski tost. Tako voljene od svih u porodici, moramo znati i suptilnosti njihove pripreme.

Dakle, ovde ćemo vas upoznati sa nekim jednostavnim trikovima za savršene prženice, koje će vam omogućiti da poližete prste.

Za početak, jedan veoma važan faktor je dodavanje svežeg mleka umesto vode. Tako kriške postaju mekše, vazdušastije i slađe.

Podjednako je važna upotreba žice prilikom mućenja jaja, a ne miksera. Druga važna, ali i zdravija tajna je upotreba ulja prilikom prženja. Pošto se prže na više masnoće, dobro je koristiti maslac i ulje u odnosu 50/50. Ako za prženje koristite samo ulje, veća je verovatnoća da će izgoreti.

Druga zdravija opcija je upotreba kokosovog ulja prilikom prženja. Dakle, pored neverovatnog mirisa, neće opterećivati telo kao ulje.

Veoma lep trik iz bakine kuhinje je da u smesu u koju umačemo kriške dodamo malo vanile i cimeta. Tako se, posebno u hladnim zimskim mesecima, još više povećava božićno raspoloženje i prijatnost.

Međutim, ako želite slane prženice, možete dodati malo kima, bibera i malo sira. Na taj način prženice dobijaju slan ukus i tako su dobre i za doručak i za ručak.

Veoma je važno, prilikom prženja prženica, da se šporet zagreje na srednje jaku vatru, kako ne bi zagorele i imale neprijatan gorak ukus. Na srednjoj vatri, kriške se drže nekoliko minuta sa obe strane dok ne dobiju prijatnu zlatnu boju.

Druga suptilnost je upotreba tvrđeg hleba. Tako se prženice, nakon prženja, neće raspasti kada se izvade iz tiganja ili tokom konzumiranja.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, nakon što su kriške pržene, treba ih pažljivo salvetom osloboditi viška masnoće. Tako neće biti toliko masne i moći ćemo u potpunosti da uživamo u njima tokom doručka. Na kraju krajeva, to je najvažniji obrok u danu, a prženice su najbolji doručak.

A u galeriji iznad možete videti mnoge ukusne ponude tradicionalnih prženica kako kod nas tako i širom sveta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji