Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da napravimo savršene ćuftice

Kako da napravimo savršene ćuftice

Nina NordNina Nord
Džedaj
119
cufte

Velika ćufta, napravljeno sopstvenim rukama, aromatično i vrelo, zauvek ostaje simbol toplog doma. Nema odrasle osobe ili deteta, osim ako nisu zakleti vegetarijanci, koji mogu mirno odoleti mogućnosti da probaju tek napravljenu domaću ćuftu.

Da se napravi pravo remek-delo, a ne obična ćufta, moraćete da primenite neke trikove. Najukusnije ćuftice se dobijaju ako koristite smesu od telećeg i svinjskog mlevenog mesa.

Ako imate mogućnost, dajte prednost celom parčetu mesa u prodavnici, a ne gotovom mlevenom mesu. Nakon toga možete da sameljete meso i to ne manje od tri puta.

Da bi ćuftice bile bujnije, dodajte sredinu belog hleba, potopljenu u mleko ili pire od krompira. Možete da ih zamenite sa grizom, sitnim sirom, sveže narendanim krompirom ili tikvicama koji su inače različitije varijante klasičnih ćuftića.

Ne treba da zaboravite, da bar dve trećine sastava smese za ćuftice treba da je čisto mleveno meso. Ako vidite da postaje previše kašasta, dodajte još malo mesa.

Možete da stavite u mleveno meso veoma sitne čvarke.

ukusne-cufte

Za svima omiljene ćuftice potrebno vam je oko 1 kg mlevenog mesa, kriška natopljenog i oceđenog hleba, 1 jaje, so po ukusu, 1 kašičica bibera, 1 kašičica kumina i malo ljute aleve paprike, ako ste ljubitelj pikantnijeg ukusa. Zamesite sve i počnite da rukama gnječite mleveno meso.

Ostavite zamešano mleveno meso da odstoji u frižideru. Pre nego što napravite svako ćufte, umočite ruke u posudu sa hladnom vodom. Tako formirane ćuftice stavite da se prže u umereno zagrejanom ulju s obe strane. Možete da uvaljate svaku ćuftu u prezle ili griz - pržite prvo na veoma jakoj vatri bez poklopca, a nakon toga na slabijoj pod poklopcem.

Možete da pripremite ćuftiće i na pari, ako iz nekih razloga ne smete da jedete prženo. Servirajte ćuftice vruće s pireom ili krompirom, iako je to izuzetak, ako pratite principe odvojene ishrane.

Ako patite od gastritisa, ne solite mleveno meso za ćuftice i ni u kom slučaju na stavljajte u njega biber ili druge začine koji nadražuju stomak, i obavezno pripremite ćuftice na pari.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest