Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako napraviti savršeni štolen za Božić

Kako napraviti savršeni štolen za Božić

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1521
Štolen

Štolen je tradicionalni nemački kolač koji se priprema za božićne praznike. Kod nas je već poznat i sve više domaćica želi da ga pripremi. Nemački poslastičari već su počeli da spremaju kolač, mada do Božića ima još dosta vremena.

U stvari, štolen može da se napravi dosta pre praznika – ako je dobro upakovan, izdržaće i do 45 dana, a da mu se ukus uopšte ne promeni, tvrde poslastičari. Prema njihovim rečima, što duže stoji, kolač će postati ukusniji.

Da bi se dobro čuvao, hladni štolen treba dobro zamotati u foliju, pa staviti u debelu plastičnu kesu i ostaviti negde na suvom i hladnom mestu. Pre nego što dođe vreme da upakujemo tradicionalni nemački kolač, moramo da nabavimo potrebne sastojke i napravimo ga, a evo šta će vam trebati:

Recept za Božićni štolen

Potrebni proizvodi: 600 g brašna, 250 ml svežeg mleka, 100 g šećera, 7 g suvog kvasca, 1-2 mahune vanile, so, marcipan, 40 g badema i oraha, po 30 g suvih šljiva i trešanja, 50 g suvih višanja, kora mandarine i pomorandže, 200 g maslaca koji je prethodno istopljen i ohlađen, šećer u prahu

Božićni štolen

Način pripreme: Pola kilograma brašna prosejati i sipati u odgovarajuću veliku posudu, pa dodati šećer i vanilu, uz prstohvat soli. Ostatak brašna će vam trebati da umesite kolač – možda će vam trebati još.

Pomešate suve sastojke i ubacite već ohlađeni maslac i suvo voće, kao i kvasac koji ste rastvorili u toplom mleku i ostavili da se aktivira. Zatim dodajte bademe i dobro umesite testo.

Zatim premažite budući štolen uljem i ostavite ga u velikoj posudi da se odmori. Kada se udvostruči, možete nastaviti sa receptom - to može potrajati sat vremena ili malo više. Sve zavisi od temperature prostorije u kojoj to radite.

Zatim razvijte kolač oklagijom i u njega stavite sitno seckane orahe i marcipan i oblikujte ga. Prebacite u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i prekrijte štolen krpom (može i folijom). Ostavite još sat vremena da ponovo naraste.

Rerna je zagrejana na 180 stepeni, štolen se pokrije folijom da ne zagori i peče se između 50 minuta i jednog sata. Pošto je ispečen, dobro ga premažite maslacem – još toplog i obilato pospite šećerom u prahu.

Kolač se ostavi da se potpuno ohladi, a zatim se odlaže na čuvanje za predstojeće božićne praznike, kada ćete ga izvaditi i zaista uživati u Božiću, bez nepotrebnog trčanja oko šporeta.

Pogledajte i sve recepte za štolen ili isprobajte neki od recepata za božićne slatkiše i božićne kolače.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest