Štolen je tradicionalni nemački kolač koji se priprema za božićne praznike. Kod nas je već poznat i sve više domaćica želi da ga pripremi. Nemački poslastičari već su počeli da spremaju kolač, mada do Božića ima još dosta vremena.
U stvari, štolen može da se napravi dosta pre praznika – ako je dobro upakovan, izdržaće i do 45 dana, a da mu se ukus uopšte ne promeni, tvrde poslastičari. Prema njihovim rečima, što duže stoji, kolač će postati ukusniji.
Da bi se dobro čuvao, hladni štolen treba dobro zamotati u foliju, pa staviti u debelu plastičnu kesu i ostaviti negde na suvom i hladnom mestu. Pre nego što dođe vreme da upakujemo tradicionalni nemački kolač, moramo da nabavimo potrebne sastojke i napravimo ga, a evo šta će vam trebati:
Recept za Božićni štolen
Potrebni proizvodi: 600 g brašna, 250 ml svežeg mleka, 100 g šećera, 7 g suvog kvasca, 1-2 mahune vanile, so, marcipan, 40 g badema i oraha, po 30 g suvih šljiva i trešanja, 50 g suvih višanja, kora mandarine i pomorandže, 200 g maslaca koji je prethodno istopljen i ohlađen, šećer u prahu

Način pripreme: Pola kilograma brašna prosejati i sipati u odgovarajuću veliku posudu, pa dodati šećer i vanilu, uz prstohvat soli. Ostatak brašna će vam trebati da umesite kolač – možda će vam trebati još.
Pomešate suve sastojke i ubacite već ohlađeni maslac i suvo voće, kao i kvasac koji ste rastvorili u toplom mleku i ostavili da se aktivira. Zatim dodajte bademe i dobro umesite testo.
Zatim premažite budući štolen uljem i ostavite ga u velikoj posudi da se odmori. Kada se udvostruči, možete nastaviti sa receptom - to može potrajati sat vremena ili malo više. Sve zavisi od temperature prostorije u kojoj to radite.
Zatim razvijte kolač oklagijom i u njega stavite sitno seckane orahe i marcipan i oblikujte ga. Prebacite u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i prekrijte štolen krpom (može i folijom). Ostavite još sat vremena da ponovo naraste.
Rerna je zagrejana na 180 stepeni, štolen se pokrije folijom da ne zagori i peče se između 50 minuta i jednog sata. Pošto je ispečen, dobro ga premažite maslacem – još toplog i obilato pospite šećerom u prahu.
Kolač se ostavi da se potpuno ohladi, a zatim se odlaže na čuvanje za predstojeće božićne praznike, kada ćete ga izvaditi i zaista uživati u Božiću, bez nepotrebnog trčanja oko šporeta.
Pogledajte i sve recepte za štolen ili isprobajte neki od recepata za božićne slatkiše i božićne kolače.
Komentari