Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako da napravimo savršen ganaš

Kako da napravimo savršen ganaš

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
216
Ganaš

Ganaš je možda najukusniji nadev, s kojim možete da napravite torte i čokoladne kolače koje poželite. Pored toga što je pogodan za punjenje, on takođe može da posluži i kao osnova za manje kolače kao što su tartufi ili kao dekoracija različitih slatkiša.

Njegov ukus je zasitan, predivne arome i teško da postoji dete koje ne voli da obliže posudu, u kojoj je njegova majka spremala ganaš. Pored toga, recept za njega uopšte nije teško napraviti i oduzima ne više od 15 minuta.

Pre nego što vas upoznamo sa načinom pripremanja ganaša, dobro je da znate malo istorije, vezane za njegovu pojavu.

Od vremena, kada pičinje da se priprema ganaš, upravo 50-tih godina XIX veka, postoje sporovi o tome da li je tvorevina švajcarskih ili francuskih poslastičara.

Tartufi

Po nekima, nastao je u staroj pariskoj poslastičarnici, a prema drugima ideja o ganašu je švajcarska, pošto se je koristio za pripremanje tartufa. A oni su upravo švajcarska tvorevina.

Kakva god da je istina, prirodni ukus ganaša postaje omiljeno zanimanje svih poslastičara, kulinara i iskusnijih domaćica.

Kako se pravi čokoladni ganaš

Pravi se od pavlake, čokolade i malo maslaca, a da li će biti slađi ili gorči, zavisi od toga da li ćete izabrati prirodnu crnu čokoladu ili mlečnu sa dodatim šećerom.

Kolač sa kremom

Važno je da ne zaboravite da odnos između pavlake i čokolade treba da bude 1:3.

Evo najrasprostranjenijeg recepta kako da ga spremite i ideja za šta da ga koristite:

Potrebni sastojci: 250 g čokolade (da nije mnogo slatka), 2 supene kašike maslaca, 3/4 šolje umućene pavlake

Način pripreme: Čokolade se izlomi na komadiće i stavlja se u odgovrajuću posudu. Posebno se pomešaju maslac i pavlaka i ostavljaju se da se ugreju ne na veoma jakoj ringli. Sve treba da bude postepeno,

Kada smesa od pavlake počne da vri, sipa se na čokoladu i uz lagano mešanje se čeka da se ona istopi. Prilikom dobijanja homogene smese znači da je ganaš gotov.

Ukoliko želite, u gorespomenuti klasični recept za pripremu ganaša možete dodati mlevene orašaste plodove, alkoholnu esenciju kao što je rum, brendi, konjak ili vanilu.

Osim za tartufe, ganaš može da služi samostalno kao hladan krem, za filovanje čokoladnih torti ili omiljenih slatkih rolata, za domaće bombone i razne druge slatkiše.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest