Bonapeti.rs»Članci»Vrste Alkoholnih Pića»Tripl sek (Triple sec)

Tripl sek (Triple sec)

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4187
Tripl sek

Likeri od pomorandže su nezamenljivi u modernom baru, dodajući voćne ukuse, kompleksnost i ponekad slatkoću koktelima. A za kućnog barmena koji voli da meša svoja pića i impresionira svoje prijatelje, raznovrsnost likera Tripl Sek (Triple Sec) omogućava mu da pomeša više od nekoliko klasika bez potrebe da kupuje previše drugih sastojaka.

Priče o poreklu likera od pomorandže su u najboljem slučaju maglovite, a broj brendova i stilova likera od pomorandže na tržištu može biti zbunjujući. Jasnoća po ovom pitanju tek predstoji. Ali lista omiljenih klasika svakako uključuje Tripl Sek liker. Šta predstavlja ova sladost od pomorandže?

Opis Tripl Sek likera

Tripl Sek je liker sa ukusom pomorandže koji je poreklom iz Francuske. Obično sadrži 20-40% alkohola po zapremini.

Tripl Sek se retko konzumira sam, ali se koristi u pripremi mnogih mešanih koktela kao što su Margarita, Cosmopolitan, Sidecar, Long Island Hladni čajevi i drugi.

Etimologija imena Tripl Sek

Poreklo imena Tripl Sek je kontraverzna tema. Izraz je francuski i sastoji se od triple, sa istim značenjem kao i na engleskom, odnosno trostruka i sek, francuska reč za suvo. Prema nekim istraživačima, termin potiče od procesa trostruke destilacije koji se koristi za stvaranje likera, ali drugi kažu da se ne koristi trostruka destilacija, tako da tu ne treba tražiti etimologiju. Cointreau, kompanija koja proizvodi Tripl Sek, navodno je skovala termin na osnovu tri vrste kora od pomorandže koje se koriste u likeru, iako drugi računi kažu da Cointreau tvrdi da tripl označava tri puta bolji ukus od Curacaoa.

Istorija Tripl Seka

Kokteli sa tripl sekom

Tripl Sek je popularan više od 150 godina. Holandska istočnoindijska kompanija napravila je likere od pomorandže tako što je namakala sušene kore pomorandže sa mesta poput ostrva Kurasao.

Za razliku od modernog Tripl Seka, koji sadrži samo ukus kore pomorandže, holandska verzija uključuje bilje i začine i dolazi u različitim bojama kao što su bistra, narandžasta ili plava.

Destilerija Combier tvrdi da su Jean-Baptiste Combier i njegova supruga Josephine izmislili Triple Sec 1834. godine u svojoj kuhinji u Somuru u Francuskoj.

Liker od pomorandže postao je sve popularniji nakon što su Holanđani predstavili Curacao, a Combier je krenuo da stvori verziju koja je bila verna voću pomorandže. Želeo je da liker bude svež i čist, sa esencijalnim uljima pomorandžekao glavnom odlikom. Da bi to postigao, Combier koristi gorke pomorandže koje potiču sa Haitija i slatke pomorandže iz Valensije da uravnoteže ukus. Liker se dobija sušenjem na suncu raznih kora pomorandže. Posle najmanje 48 sati počinju da destiluju ovu smesu u bakarnim posudama. I na kraju prolaze treću destilaciju kako bi pročistili ukus.

Godine 1875, Cointreau je stvorio svoju verziju Triple Sec-a. Liker od pomorandže je stekao popularnost i bio je nadaleko poznat do 1878. godine. Na Universelle izložbi 1878. u Parizu, nekoliko destilera je ponudilo Triple Sec.

Kako se pravi Triple Sec

Tripl sek se pravi obično od alkohola dobijenog od šećerne repe, koji se koristi zbog svog neutralnog ukusa, u kome je natopljena kora pomorandže. One treba brati kada im je kora još zelena i nije potpuno zrela, tako da eterična ulja ostaju u kori, a ne u mesnatom delu ploda. Alkohol se ponovo destiluje i meša sa neutralnijim alkoholom, vodom i šećerom od cvekle u prahu, čime se dobija konačni liker. Ovaj proces stvara alkohol koji ima veoma jak i izrazit ukus pomorandže.

Triple sec liker obično ima između 20 i 40 posto alkohola, iako su kvalitetniji primerci obično između 38 i 42 posto. Likeri su obično na bazi alkohola od šećerne repe jer je neutralan. Osušena kora pomorandže se zatim natopi u ovaj neutralni alkohol i ponovo destiluje. Pomorandže se beru na vrhuncu arome dok su još zelene jer se tako sprečava da eterična ulja iz kore odu u plod. Upravo ova moćna eterična ulja u nezreloj koži daju ukus Triple Sec-u.

Objašnjenja o produkciji Triple Sec

Kurasao se generalno smatra originalnim likerom od pomorandže koji su kreirali Holanđani, sa sušenim korama pomorandže koje se otpremaju u Holandiju sa ostrva Curacao. Bols je bila prva kompanija koja je proizvodila liker, i dok je piće tradicionalno zasnovano na rumu, moderne iteracije se takođe prave od destilovanih žestokih pića od žitarica, a zanimljivo je da je Bols Dri Orange zapravo zasnovan na destilatu melase.

Triple Sec je suva verzija ovog likera sa ukusom pomorandže, napravljenog od osušenih kora gorkih i slatkih pomorandži. U poređenju sa Curacao, koji su obično narandžaste ili plave boje i obično slađi, Triple Secs su čista žestoka pića koja imaju jači začinjeni ukus narandže. Dok Francuzi tvrde da su stvorili stil likera Triple Sec, Holanđani, zahvaljujući destileriji Lucas Bols, već destiliraju kore od pomorandže da bi napravili druge likere od narandže najmanje 200 godina.

Tripl sek u koktelima

Tripl sek kokteli

Triple Sec je izdržao test vremena i nesumnjivo je najpopularniji liker od pomorandže u svakom modernom koktel baru. Mnogi od najboljih klasičnih koktela oslanjaju se na slatke, gorke tonove citrusa da daju karakter svom piću.

Šta je najvažnije u klasicima sa ovim čuvenim likerom od pomorandže?

Ovi klasici su danas popularni kao i kada su prvi put stvoreni, a svaki se sastoji od najviše 4 sastojka. To pokazuje da mešanje jednostavnih ukusa zajedno u pravim proporcijama često donosi jasnoću ukusa koju je teško pobediti. Za koktele, stara poslovica manje je više je praktično zakon.

Neke zanimljive činjenice o Triple Sec-u

Triple Sec se zaslađuje agavinim sirupom prilikom pravljenja Margarita koktela.

Triple Sec se prepoznaje po kvadratnoj bočici u kojoj dolazi, ali se može kupiti i u smeđoj boci, a ponekad se može naći u kombinaciji dve karakteristike.

Likeri Triple sec mogu se konzumirati u čistom obliku preko leda, ali to je veoma retko, obično su deo koktela.

Triple sec koktel recepti

Cosmopolitan:

Ovaj koktel od likera od pomorandže postao je poznat oko serije Seks i grad. Može se opisati kao sladak, kiseo, znojav i zavodljiv martini i dobra zabava u čaši. Recept za to je:

- 30 ml Bols votke

- 30 ml Triple sec

- 30 ml soka od brusnice

- 15 ml soka od limete

Priprema:

Mućkajte sve sastojke zajedno sa kockicama leda oko 10 sekundi, procedite u ohlađenu čašu za martini i uživajte u magičnom ukusu.

Ništa manje atraktivan nije ni koktel White Lady sa sokom od limete i žumancetom pomešanim sa Triple Sec-om, a zašto ne i naša sopstvena ideja koktel sa likerom od pomorandže.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas