Koantro

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190211
Koantro

Koantro ili kuantro (Cointreau) je vrsta alkoholnog napitka tripl sek, koji se proizvodi u Francuskoj. U svetu dobrih alkoholnih pića nekoliko njih su unikati, čiji kvalitet ostaje nepromenljiv u odnosu na vreme i promene u svetu. Sa neupadljivom finom aromom i neverovatnim ukusom pomorandže koantro se definitivno svrstava u njih.

Istorija koantra

Istorija emblematičnog koantra počinje krajem 40ih godina 19. veka i Anžeu, severozapadna Francuska. Upravo tada poslastičar Adolf Koantro i njegov brat Edvard-Žan osnivaju svoju porodičnu destileriju Cointreau, u kojoj počinju da proizvode alkoholna pića od voća koja se gaje u regionu.

Godinama kasnije sin Edvarda Žana - Edvard mlađi, koji je imao mlad istraživački duh, odlučuje da stvori piće koje se razlikuje od tradicionalnih likera.

Upravo zato on počinje da sprovodi eksperimente sa ukusima kora slatkih i gorkih pomorandži, koje potiču iz najrazličitijih delova sveta. I baš kao što u većini slučajeva hrabrost biva nagrađena, rezultat njegovih eksperimenata se pretvara u totalni hit u izuzetnom francuskom društvu toga vremena.

U početku 20. veka prodaje se oko 800 000 flaša koantra godišnje. Uskoro počinju da se otvaraju i prve grane kompanije i u drugim delovima Evrope. Tokom 60ih godina filmovi sa Džejms Bondom nameću sliku koantra.

Flaša koantroa

Tokom 2005. godine proizvođač pokreće kampanju Cointreaupolitan, najboljih pića nakon radnog dana u Parizu. Koantro počinje da se pojavljuje svuda - privatne žurke, filmske premijere, dodele nagrada. Dve godine kasnije Dita fon Tiz postaje zaštitno lice marke.

Proizvodnja koantra

Koantro je osnovni učesnik u jednom od najpoznatijih koktela i prodaje se u više od 200 zemalja po celom svetu. Gorke pomorandže koje se koriste za proizvodnju koantra gaje se na plantažama firme-proizvođača, a nalaze se na karipskom ostrvu Haiti.

Tamo se pomorandže beru rukom pre nego što su sazrele, tačno u trenutku kada im je aroma najjača. Oljuštene kore pomorandže se ostavljaju da se osuše na suncu i nakon toga idu na svoje dugo putovanje do Sen Basrtemila - d'Anžu, predgrađe Anžea u kome se nalazi destilerija za koantro.

Slatka komponenta, koja se oseća u ukusu koantra, je prisutna zahvaljujući četiri vrste pomoranže koje se gaje u Brazilu i Španiji. Deo oljuštenih kora pomorandži se ne suši, već se dok su još sveže natapaju u čist alkohol od šećerne repe na nekoliko nedelja.

Ta procedura garantuje izvlačenje svih aromatičnih komponenti koje se nalaze u korama. Odatle na dalje najvažniju ulogu ima glavni tehnolog kompanije. Njegov precizan rad i iskustvo određuju nepromenljivost ukusa koantra već 130 godina.

Važno je da se zapazi da ukus nije jedinstvena legendarna komponenta napitka, koja je sačuvan još od samog početka njegove proizvodnje. Flaša koantra je emblematična - ćilibarske boje i kvadratnog oblika.

Za sve godine, koliko se koantro proizvodi, ona je pretrpela veoma malo promena svog dizajna. U vreme stavranja smatrana je za previše modernu, ali danas obavezno postoji u svakom dobrom baru.

Koktel sa koantrom

Serviranje koantra

Koantro se servira pretežno kao aperitiv, ali veoma često se konzumira i nakon ishrane sa ciljem boljeg varenja. Osim samostalno koantro učestvuje u sastavu niza svetski poznatih koktela.

Mnogo ljudi smatra da pravi koktel Kosmopoliten obavezno treba da ima koantro u svom sastavu. Predlažemo vam neverovatan recept za koktel Kosmopolitan.

Neophodni sastojci: 45 ml votke, 30 ml soka od borovnice, 10 ml soka od limete, 15 ml koantra. Nalijte sastojke u šejker, dodajte 4-5 kocki leda, promućkajte i procedite u čašu za martini.

Sledeći koktel, koji ćemo vam predložiti je za koktel Margarita sa ledom.

Neophodni sastojci: 50 ml tekile, 30 ml soka od limete, 20 ml likera od pomorandže, 50 ml koantra, kriške limete za ukras, 15 kocki leda i so za ivicu čaše.

Način pripreme takođe je veoma lak. Za tu svrhu pomešajte sve neophodne sastojke u šejker, promućkajte veoma energično i sipajte u koktel čaše koje se ukrašavaju kriškama limete.

Koktel Akapulko: 20 ml soka od limuna, 45 ml belog ruma, sirup od limuna 20 ml, 1 jaje, 5 kapi koantra, 100 ml soka od ananasa i 30 ml soka od grejpfruta.

Pomešajte sve sastojke u šejkeru sa ledom, mnogo dobro promućkajte i procedite. Serivrajte u ohlađenoj čaši sa slamčicom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji