Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Bagremov med – svojstva i karakteristike

Bagremov med – svojstva i karakteristike

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Šef kuhinje
206119
Bagremov med - svojstva i karakteristike

Med, koji se često naziva "tečno zlato", jedan je od najdragocenijih darova prirode. To nije samo slatki užitak, već ima i niz zdravstvenih koristi od njega.

Među brojnim vrstama meda, bagremov med izdvaja se svojim jedinstvenim svojstvima i karakteristikama. U ovom članku ćemo pogledati šta čini bagremov med tako posebnim.

Mladi bagrem
Fotografija: Hans / pixabay.com

Drvo bagrema i njegov nektar

Bagremov med je dobio ime po nektaru sakupljenom iz nežnih i belih cvetova bagremovog drveta, posebno drveta Robinia pseudoacacia. Ovo drveće je poreklom iz Severne Amerike, ali se široko uzgaja u različitim delovima sveta, uključujući Evropu.

Nektar bagremovog drveta je jedinstven po tome što proizvodi med veoma svetle, skoro providne boje. Cveće je takođe veoma aromatično, što doprinosi delikatnom ukusu meda.

Karakteristike bagremovog meda

Boja i bistrina: Bagremov med je poznat po svojoj izuzetnoj bistrini i bledoj, providnoj boji. Često se opisuje kao "vodeno-bela" ili "slična staklu". Ovo ga izdvaja od tamnijih, ćilibarnih nijansi drugih vrsta meda.

Mekani ukus: Bagremov med je finog, mekanog ukusa sa delikatnom cvetnom aromom. Njegova lakoća čini ga svestranim zaslađivačem koji dopunjuje širok spektar hrane i pića. Posebno ga vole oni koji preferiraju manje izražen ukus meda.

Spora kristalizacija: Bagremov med je sa visokim sadržajem fruktoze, ​​što inhibira kristalizaciju. To znači da ostaje tečan tokom dužeg vremenskog perioda, što ga čini zgodnim za prelivanje preko jela ili mešanje u piće.

Mala količina polena: Bagremov med generalno ima malu količinu polena. Ovo ga čini dobrim izborom za ljude sa alergijom na polen koji mogu biti osetljivi na druge vrste meda.

Antimikrobna svojstva: Kao i mnoge vrste meda, bagremov med ima prirodna antimikrobna svojstva zbog sadržaja vodonik peroksida. Vekovima se koristi za ublažavanje bolova u grlu i kašlja.

Zdravstvene koristi bagremovog meda

Bagremov med

Pomoć za varenje: Bagremov med se često preporučuje zbog njegovog potencijala da umiri probleme sa varenjem kao što su refluks kiseline i čir na želucu. Može pomoći u smanjenju upale i promovisanju zarastanja.

Koristi za kožu: Kada se primenjuje lokalno, bagremov med može biti koristan za zdravlje kože. Njegova antimikrobna svojstva mogu pomoći u zarastanju rana i mogu pomoći u lečenju manjih iritacija kože.

Ublažavanje kašlja: Umirujuća svojstva bagremovog meda čine ga popularnim izborom za ublažavanje kašlja i upale grla. Može se konzumirati direktno ili dodati biljnim čajevima za dodatno olakšanje.

Povećanje energije: Zahvaljujući prirodnim šećerima, bagremov med može brzo da poveća energiju, što ga čini boljom alternativom prerađenim šećerima.

Upotreba bagremovog meda u kulinarstvu

Blag ukus i spora kristalizacija bagremovog meda čine ga raznovrsnim sastojkom u kuhinji. Može se koristiti kao prirodni zaslađivač u čaju, kafi i desertima. To je divan dodatak za palačinke, vafle i kiselo mlek, i odlično se slaže sa voćem, posebno bobičastim voćem i smokvama. Nežna slatkoća bagremovog meda takođe dopunjuje sir poput kozjeg sira i plavog sira, što ga čini poželjnim izborom za posluženje sa kobasicama.

Bagremov med je jedinstvena i vredna vrsta u svetu meda. Njegova izuzetna bistrina, blag ukus i potencijalne zdravstvene koristi čine ga popularnim izborom i za kulinarske i za terapeutske svrhe. Bilo da želite da zasladite čaj ili izlečite upalu grla, bagremov med je zlatni eliksir sa delikatnim nagoveštajem slatkoće prirode.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest