Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Lipov med - lekovita svojstva i koristi

Lipov med - lekovita svojstva i koristi

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3986
Lipov med - lekovita svojstva i koristi
Fotografija: Rositsa Petrova

Med je jedan od prvih prirodnih sastojaka koje e čovek otkrio i koristio. On je jedini prirodni dar koji dobijamo potpuno gotov za konzumiranje. Med ima jaka terapeutske dejstva zbog efekta prirodnog antibiotika, koji dolazi sa tela pčela, prisustvo šećera i prisustvo polena i matičnog mleča u njemu.

Med ima svoje vrste i svaki od njih ima lekovita svojstva. Vrste meda se razlikuju po sastavu, mirisu, ukusu i boji. Svetlije vrste se lako vare i odgovarajuće su za decu. Tamni imaju visok lekoviti efekat zato što sadrže veću količinu mineralnih soli. Oni se koriste uspešno i kod hroničnih bolesti.

Lipov med je među osnovnim vrstama meda, koji je poznat po sovojim lekovitim sastojcima. Ređe se sređe u svom čistom izgledu i teže se dobija zato što masivi sa lipama nisu veliki kod nas, a period cvetanaj je strogo ograničen u određenom periodu. Često pčele sakupljaju i polen sa drugih biljaka i zato najčešće sadrži lipov med sadrži i druge promese.

Kako da prepoznamo pravi prirodni med od lipe?

Lipov med ima svetlu, skoro belu boju, providan je, ponekad ima boju svetlog ćilibara, mnogo se ređe sređe u zelenkastoj ili svetložutoj boji. Najčešće se prepoznaje po miirisu. Miriše jako i nežno na lipu i ima prepoznatilj, specifičan ukus.

Njegova lekovita svojstva su zbog njegovog sastava. Sadrži nežna ulja među kojima se nalazi farnezol, koji daje karakterističan miris ovom medu. Dejstvo ovog sastojka je usmereno na nervni sistem, gde ima smirujuće dejstvo. On je dobar antiseptik, zbog čega sam med ima lekovito sredstvo.

Lipov med pomaže kod napada kašlja, smirujuće deluje kod nesanice.

Lipov med
Fotografija: Iliana Parvanova

Leči bronhitis, smiriuje napade astme. Ima iskašljavajuće dejstvo i preporučuje se kod prehlade i gripa.

Med od lipe je koristan za čišćenje boleti bubrega.

Efekat lipovog meda prilikom lečenja opekotina i gnojnih rana je široko poznat.

Efikasan lek je i kod bolesne jetre.

Lekovita svojstva lipovog meda su brojna i zato kada se govori o lečenju medom, obično se ima u vidu baš med, sakupljen od cveta lipe.

Pogledajte još o magičnoj snazi lipe i kako se pravi koristan čaj od lipe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest